- Resett - https://resett.no -

Vil legge svømme-undervisningen til elver og innsjøer

I første halvår 2022 druknet 31 personer i Norge, mens ytterligere to nordmenn druknet utenlands.

Noe av årsaken ligger kanskje i svømmeundervisningen i norsk grunnskole, som nesten utelukkende finner sted innendørs. Det antyder forsker Dagmar Dahl ved Nord universitet.

Hun har studert to norske prosjekter hvor elevenes opplæring ble flyttet utendørs, og konklusjonen er klar: Svømmeopplæringen bør flyttes til kaldt hav, elver og innsjøer.

annonse

– Det å svømme i en hall der vannet er mellom 26 og 30 grader, gjør ikke ungene i stand til å mestre situasjonen om de skulle havne i vannet utendørs.

Les også: Folkehøgskole dropper internat – lar studentene bo i husbåt (+) [1]

– Samtidig er det ganske kaldt i hav, elver og innsjøer i Norge det meste av året. Så kuldesjokk kan inntreffe også på sommeren, poengterer Dahl.

annonse

Til universitetets avis [2] sier Dahl at folk som allerede har opplevd kuldesjokk i vann, er bedre forberedt når et uhell til sjøs først er ute.

– I Norge, med sin lange kyst, er det essensielt at mange har prøvd det på kroppen om en skulle være så uheldig å falle i vannet, enten fra båt eller ved å gå gjennom isen.

Les også: Hit reiser norsk, adelig ungdom (+) [3]

– Det skjer en del fysiologiske endringer med kroppen når den plutselig omsluttes av iskaldt vann. Blodtrykket øker. Noen blir andpustne eller hyperventilerer. Blodårene trekker seg sammen og hender og føtter blir kalde.

– Det er avgjørende å komme gjennom denne første reaksjonen. Det handler om å gjenvinne kontroll over pusten, sier forskeren.

Selv er Dahl en habil issvømmer som medlem av badegruppen Bodø Penguins. Hun har svømt over Saltstraumen to ganger, vel å merke i snustrøm og med et helt sikkerhetsapparat på slep.

Så mye strandsone er tilgjengelig for allmennheten (+) [4]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474