- Resett - https://resett.no -

Norge kan få asylsøkere fra Sverige

Kurdere i Sverige som frykter forfølgelse eller utlevering til Tyrkia, kan søke asyl i Norge, bekrefter Utlendingsdirektoratet (UDI).

Sverige og Finland gikk tidligere i sommer med på kravene til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som ifølge Ankara pålegger Sverige å utlevere 73 personer som Tyrkia mener er terrorister.

Men disse personene kan få asyl i Norge, om de melder seg som asylsøkere, skriver Klassekampen [1].

annonse

– De som søker beskyttelse i Norge, vil få søknaden sin vurdert på vanlig måte. UDI vil i så fall vurdere fakta i saken opp mot vilkårene for beskyttelse. Om de vil få innvilget søknaden, er det umulig å gi et forhåndssvar på, skriver fagansvarlig innen beskyttelse i UDI Line Zahl Kvakland i en epost til Klassekampen.

Ifølge ekspert på folkerett og flyktningrett, jussprofessor Terje Einarsen, kan det bli en vanskelig politisk situasjon om Norge gir beskyttelse til svensk-tyrkiske kurdere.

– Tyrkiske myndigheter kan si at avtalen var en forutsetning for Nato-medlemskap og sånn sett må aksepteres av alle Natos medlemsland. I et større perspektiv innebærer det en kraftig svekkelse av rettssikkerheten og menneskerettighetene i alle Nato-landene, sier Einarsen.

annonse

– Etter min mening burde myndighetene i andre Nato-land aldri godtatt en slik utpressing og rettsstridig betingelse for Nato-medlemskap.

Dette er Tyrkias krav til Sverige og Finland [2]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474