Pommes frites regnes til den mer usunne maten. Illustrasjonsbilde. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
annonse
annonse

De seneste tiårene er Ola og Kari i gjennomsnitt blitt sunnere.

Flere ting kan ha bidratt til det, blant annet «røykeloven» fra 2004 og økt bevissthet rundt kosthold. Men har alle i samfunnet tatt del i denne positive trenden, eller gjelder det bare de på toppen av rangstigen?

Mye tyder på at folk med kortere utdanning pådrar seg flere sykdommer. Nå skal lege og doktorgradsstipendiat Rebecca A. Hetland og hennes kolleger ved Universitetet i Tromsø forske på problemet.

annonse

– Vi vil gjerne finne ut om de som har kortere utdanning har større risiko for å bli rammet av kreft, hjerteinfarkt, slag, diabetes og kols, sier Hetland til universitetets avis.

Les også: MS-pasient fortvilet over helsevesenet: – Sendrektigheten i Norge er sensasjonell (+)

Som kjent har flere sykdommer enten genetisk basis eller skyldes ytre miljø, og kan derfor ramme selv den sprekeste av oss. Hetland og kollegene har derfor begrenset studien til såkalte livsstilssykdommer.

annonse

– Fellestrekket ved sykdommene jeg forsker på er at det er mulig å forebygge dem ved å leve sunt, understreker Hetland.

Nærmere bestemt skal de se på risikofaktorer som røyking, skadelig bruk av alkohol, usunt kosthold og fysisk inaktivitet.

Les også: SV vil gi «papirløse» gratis helsetjenester: – En naiv og snillistisk politikk (+)

Hetland og kollegene skal ikke bare undersøke om folk med lang utdanning har færre sykdommer, men også om folk med kort utdanning har flere sykdommer – selv når de har samme livsstil som høyt utdannede.

FNs bærekraftsmål om 33 prosent nedgang i dødsfall knyttet til livsstilssykdommer fra 2012 til 2030, er innen rekkevidde når det gjelder Norge, mener Hetland.

– Men vi må gjøre det vi kan for at alle skal ha lik mulighet til å leve sunne og friske liv, uavhengig av utdanningsnivå og sosial status.

Helsedepartementet vil forby e-sigaretter med fruktsmak, men tobakksindustrien advarer: – Viktig for å stumpe røyken (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon