Statsminister Jonas Gahr Støre får omvisning på verdens første selvkjørende, elektriske containerskip MV Yara Birkeland. Foto: Torstein Bøe / NTB / POOL
annonse

Flere ordførere ønsker å utsette elektrifisering av sokkelen. SV vil ikke gi støtte til en regjering som ikke innfrir klimamålene for 2030. 

Nå presses regjeringen fra flere hold om å komme med tiltak – blant annet har flere tatt til orde for å utsette elektrifisering av sokkelen, altså å føre landstrøm ut til oljeplattformene, melder NTB.

Dette forslår varaordfører i Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken (Sp) i Dagens Næringsliv tidligere denne uken, og i Klassekampen onsdag får hun støtte fra flere Ap-ordførere, blant annet i Sandnes, Farsund, Sunndal og Høyanger.

annonse

– Elektrifisering av sokkelen må utsettes til vi er sikre på at vi har kraft nok til behovene på land, sier Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) til avisen.

Les også: Konsumprisindeksen: Rekord økning på 6,8 prosent det siste året

Har lovet å kutte 55 prosent i 2030

– Nå har vi en kraftkrise, og at vi bare skulle kjøre på videre uten å ta hensyn til den, ville vært helt feil.

annonse

– For Senterpartiet, og jeg mener regjeringsplattformen peker på dette, er at vi skal elektrifisere, men vi skal ikke gjøre det for enhver pris. Vi skal ta hensyn til folk og industri på fastlandet når vi gjør det, også handler det om å få på plass ny produksjon av energi til havs, sa Pollestad til NRK.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) sier de ikke kan gi budsjettstøtte til en regjering dersom det ikke ligger an til at man når klimamålene for 2030. Foto: Javad Parsa / NTB
– Totalt uansvarlig

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, sier utspillet fra Sp skaper tvil om de mener klimamålet står fast for regjeringspartiene. Han er krystallklar på at de ikke kan gi budsjettstøtte til en regjering dersom det ikke ligger an til at man når klimamålene for 2030, skriver NTB.

– Det er totalt uansvarlig å ikke forholde seg til den største krisen vi står i, som skaper krise på krise på andre samfunnsområder. Det er ingen ansvarlig parti som kan gi støtte til en regjering som ser bort fra klimakrisen, og som ikke vil nå de målene vi har satt og som vi har forpliktet oss til internasjonalt, sier Fylkesnes.

Geir Pollestad (Sp) i Vandrehallen i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Klimadiskusjon og prinsipper

– I klimadiskusjonen klarer man ikke se bort fra at vi har både en kraftkrise og en krig i Europa. Det endrer noen ting, sier Geir Pollestad.

annonse

– Men vi er ikke villig til å føre norsk industri og forbrukere til skyhøye strømregninger i lang tid, bare fordi man av prinsipp har sagt at man skal elektrifisere. Da er det bedre å se på framdriften, så vil det ha innvirkning på Norges utslipp, også kan det ha andre innvirkninger på globale utslipp.

Frp om strømstøtten:- Det er puslete og altfor svakt – Elektrifiseringen skal fortsette, sier Aasland

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse