Hvalrossen Freya hviler mellom to vannscootere på en brygge i indre Oslofjord torsdag kveld. Hun blir overvåket av Fiskeridirektoratet. Foto: Lise Åserud / NTB
annonse
annonse

Nærgående mennesker gjør at Fiskeridirektoratet vurderer å avlive hvalrossen Freya.

– Fiskeridirektoratets vurdering er at publikums uaktsomme atferd og manglene etterfølgelse av anbefalingene fra myndighetene kan sette liv og helse i fare, sier Nadia Jdaini, senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet.

Les også: Fiskeridirektoratet: Uaktuelt å avlive Freya, men hold avstand!

annonse

Fiskeridirektoratet er ute i Oslofjorden med et patruljefartøy for å observere situasjonen. De er i dialog med politiet og veterinær for å diskutere ytterligere tiltak, melder NTB.

– Vi sonderer nå ytterligere tiltak, der avliving kan være et reelt alternativ, sier Jdaini.

Nærgående mennesker gjør at Fiskeridirektoratet vurderer å avlive hvalrossen Freya. De frykter at noen kan komme til skade, og at hvalrossen ikke har det bra.

annonse

– Fiskeridirektoratets vurdering er at publikums uaktsomme atferd og manglene etterfølgelse av anbefalingene fra myndighetene kan sette liv og helse i fare, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nadia Jdaini i Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Fiskeridirektoratet er ute i Oslofjorden med et patruljefartøy for å følge med på situasjonen. De er i dialog med politiet og veterinær for å diskutere nye tiltak.

Avliving av Freya er siste mulighet
Hvalrossen Freya har de siste månedene vært på øst- og vestsiden av Oslofjorden. Hun ble observert i Kragerø 12. april og ble for alvor kjendis et par måneder senere da hun tok seg til rette og slappet av i flere fritidsbåter, melder NTB.

Til NTB presiserer Jdaini at avliving av Freya er siste mulighet.

– Da må det være fare for liv og helse for mennesker og dyret. Situasjonen vurderes også ut ifra et dyrevelferdsperspektiv, sier hun.

– Vi ser at det nå er manglende etterlevelse av anbefalingene om å holde avstand. Vi vurderer at situasjonen bærer mer preg av at mennesker kan komme til skade.

Et annet tiltak som vurderes, er flytting av dyret, men Jdaini kan ikke si noe om hvor hvalrossen eventuelt vil ende opp.

Ber igjen om å holde avstand
Hun gjentar også enda en gang oppfordringen om å holde avstand til Freya, og at man ikke må bade i nærheten av henne.

annonse

– Vi vil igjen, på det sterkeste, anbefale at publikum holder avstand der hvalrossen er observert og ikke bader med den. Det er for ens egen sikkert, og med tanke på dyrevelferden, sier Jdaini.

Det har blitt observert flere potensielt farlige situasjoner på badeplassen Kadettangen i Bærum denne uken, sier Fiskeridirektoratet, og man har sett at folk kaster gjenstander etter Freya, skriver NTB.

Folk bader, tar bilder med barna sine

De har også dokumentert at folk bader med hvalrossen, og at de oppsøker den ved vannkanten, sammen med barna sine, for å ta bilder.

– Det er snakk om til dels store folkemengder i alle aldre, der samtlige helt tydelig går bort fra gjeldende anbefalinger om å holde avstand. Det at hvalrossen har blitt en attraksjon, eskalerer behovet for ytterligere tiltak. Vår største frykt er at mennesker kan bli skadd, sier Jdaini.

Internasjonal kjendis: Freya i nyhetsbildet fra India til USA

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon