- Resett - https://resett.no -

Ny studie: Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) er bekymret over oppvarming i Arktis

Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) er bekymret over en ny studie, som fastslår at Arktis har blitt varmet opp fire ganger raskere enn resten av planeten, melder NTB.

– Dette er dramatiske tall. Studien er nok et alvorlig varsku om hvor raskt klimaendringene skjer, sier Eide om klimastudien som ble publisert av norske og finske forskere torsdag.

Tidligere var det konkludert med at Arktis ble varmet opp mellom to og tre ganger raskere enn det globale gjennomsnittet, skriver NTB.

annonse

Les også: [1] Sammenlignet klimafornektere med politiet som ikke handlet under skoleskyting

Klimaministeren var selv på tur til Svalbard forrige uke og fikk se klimaendringene på tett hold.

Longyearbyen 20200225. Widerøeflyet med statsminister Erna Solberg og Ghanas president Nana Addo Dankwa Akufo-Addo ankommer Svalbard og Svalbard lufthavn, Longyear. Statsministeren får deretter en orientering om arbeidet med å sikre Longyearbyen mot ras og skred. Hun vil også møte noen av de som tidligere er rammet av skred. Foto: Lise Åserud / NTB

Les også: [2] Tysklands utenriksminister: – Klimakrisen er verdens største sikkerhetsproblem

annonse

– Isen smelter i rekordfart, vannet blir varmere, permafrosten tiner, livet på land så vel som i havet endrer seg, sier Eide, og legger til:

– Deler av Svalbard er i ferd med å skifte fra et arktisk til et atlantisk klima.

Arktisk forsterkning

I 2019 skrev FN i en spesialrapport at Arktis varmes opp raskere på grunn av en prosess kjent som arktisk forsterkning. Den oppstår når snø og is, som reflekterer sollys, smelter og renner ut havet, som absorberer det samme lyset, skriver NTB.

Lipponen: Arktis varmes opp rundt dobbelt så raskt som kloden

– Det er gjengs i litteraturen at Arktis varmes opp rundt dobbelt så raskt som kloden, så for meg var det litt overraskende at vårt tall var så mye høyere, sier medforfatter Antti Lipponen fra det finske meteorologiske instituttet.

annonse

– Kanskje det neste steget blir å se på modellene. Jeg vil være svært interessert å se på hvorfor modellene ikke gjenskaper det vi ser i observasjonene og hva det betyr for fremtidige klimaprognoser, sier Lipponen.

Norsk forsker mener klimaendringene skyldes økt befolkningsvekst: – Tull, hevder «klimarealist» (+) [3]

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474