Fotomontasje: Espen Barth-Eide / Annika Byrde / NTB / Skoleelever i klimastreik for miljøet / Terje Pedersen / NTB
annonse

Klimaminister Espen Barth Eide sier at vi nå kan observere klimakrisens herjinger i sanntid.

– Selv om alle utslipp tok slutt i morgen, ville temperaturen fortsette å stige, grunnet treghet i systemene. Klimagasser som CO₂ blir i atmosfæren i mange hundre år, skriver han i VG, og fortsetter:

– Derfor haster det med å redusere klimagassutslippene. Og det haster med å forberede oss på de klimaendringene vi vet kommer.

annonse

Les også: Strømselskap promoterte «klimafornektelse» (+)

Han mener at det faktisk kan se ut til at effektene av denne oppvarmingen kommer litt tidligere, litt hyppigere og er enda litt mer dramatiske enn forventet som følge av de komplekse sammenhengene som til sammen utgjør klodens klima.

Les også: Regjeringen insisterer fortsatt på elektrifisering av sokkelen: – Vi skal nå klimamålene våre (+)

annonse

– Ethvert utslipp fra og med i dag vil derfor bidra til å gjøre situasjonen enda litt verre. Selv en verden der vi faktisk klarer å holde oppvarmingen under 1,5 grader, i seg selv et svært ambisiøst mål, vil være en mye varmere, våtere og villere verden enn den vi har opplevd denne sommeren, skriver Barth Eide, og kommer med en dyster spådom:

Skogbrann i Oregon i USA. Foto: AP / NTB

– Om vi så overskrider dette målet, blir konsekvensene langt mer dramatiske og langt dyrere bøte på, for hver desimal som ryker.

Tro på en spåkone

Det virker som om klima- og miljøminister Espen Barth Eide bygger sin virkelighetsforståelse om klima på mediedekning og ikke naturvitenskap, sier Hans Borge til Resett.

Leder for Klimarealistene Hans Borge.

Borge er leder av Klimarealistene, og sier det ikke er riktig at varmerekordene på den nordlige halvkule har falt, en etter en, denne sommeren.

Han mener at Barth Eide, i likhet med flere NGO’er og kommersielle aktører, blander inn problemstillinger som matproduksjon, ren natur, sykdomssmitte og migrasjon. Å tro at 1 menneskeskapt CO2-molekyl per ca 100.000 andre atmosfæremolekyler forårsaker dette, er «oppsiktsvekkende og ikke i tråd med naturvitenskapelige erfaringer», mener han.

Å tro at det er mulig å observere klimaendringer i sanntid kan sammenliknes med å tro på en spåkone. Det er vanskelig å finne ytterligere kommentarer til slike meningsløse påstander, avslutter han.

Nettavisen lagde sak på at Carl I. Hagen besøkte Klimarealistene: – Jeg ler meg halvt i hjel (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse