Fotomontasje: Den 720 km lange strømkabelen North Sea Link som er lagt i havet mellom Norge og Storbritannia. Foto: Statnett / NTB / Kjell Erik Eilertsen. Foto: privat
annonse

Forbudet mot bruk av fyringsolje har paradoksalt nok økt CO2-utslippene – trolig mer enn doblet dem. Hvis man evner å se utover landegrensene.

– 3. januar i år startet Sverige opp oljekraftverket i Karlshamn. Kraftverket er landets reservekraftverk når prisen og knappheten på strøm øker, skriver Kjell Erik Eilertsen i Nettavisen, og legger til:

Kraftverket i Karlshamn konsumerer opp til 140.000 liter fyringsolje i timen og har en full effekt på 658 MW. Multiplisert med 24 timer og 365 dager betyr det at kraftverket kan generere 5,76 TWh per år.

annonse

Les også: Tidligere finansjournalist om strømkrisen: – Økokrim bør vurdere å etterforske Statnett for svindel (+)

Eilertsen skriver at forbruket per husholdning i Norge er på rundt 15.000 kWt. Det betyr at kraftverket leverer strøm tilsvarende forbruket til 384.272 husholdninger i Norge.

– Fra og med 2020 var det forbudt å bruke fyringsolje til oppvarming i Norge. Det rammet 150.000 – 200.000 husstander som måtte legge om til elektrisk fyring, sier han, og legger til:

annonse

– Et gjennomsnittlig oljekraftverk har en virkningsgrad på 40 prosent. Lavere enn gasskraft men høyere enn kullkraft. Det betyr at 60 prosent av energien i fyringsoljen som konsumeres i oljekraftverket forsvinner i form av varmetap.

Les også: Kjell Erik Eilertsen: Norge bør trekke seg fra Parisavtalen

Ved direkte bruk av fyringsolje i et sentralvarmeanlegg utnyttes denne varmen, forteller han, og det betyr at oljeforbruket ved kraftverket i Karlshamn alternativt kunne forsynt opp mot 960.000 husholdninger i Norge med oppvarming og varmt vann.

– Forbudet mot bruk av fyringsolje har paradoksalt nok økt CO2-utslippene – trolig mer enn doblet dem. Hvis man evner å se utover landegrensene, hevder Eilertsen.

Tidligere journalist refser politikere og kraftbyråkrater: – Statnett bør settes under administrasjon og etterforskes (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse