- Resett - https://resett.no -

Nå skal Norge bli Tysklands energipartner

I dag kom Olaf Scholz til Oslo for å møte de fem nordiske statsministrene.

Men det var fremfor alt vår egen Jonas Gahr Støre Tysklands forbundskansler var mest interessert i å snakke med.

Det er ikke hverdagskost at lederen for EUs største og mektigste land gjester en hovedstad med 500.000 innbyggere.

annonse

Bakgrunnen er stigende energi-desperasjon hos Scholz, som har villet stenge landets atomkraftverk, erstatte disse med fornybar kraft og i mellomtiden basere seg på leveranser av naturgass fra Russland.

Les også: Tyskerne forbereder seg på enda dyrere gass [1]

Det gikk som kjent ikke etter planen. Nord Stream 1, rørledningen som strekker seg fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen, mottar siden medio juni bare gass tilsvarende tjue prosent av maksimal kapasitet.

annonse

Reduksjonen anses å være et ledd i den politiske konflikten mellom Berlin og Moskva i kjølvannet av Putins angrepskrig mot Ukraina i år.

Tyskland har derfor begynt å rette sitt krafthungrige blikk nordover, fortrinnsvis til Norge, men også Sverige.

Les også: Nye toner fra Støre: – Hvert land må ta ansvar [2]

I forkant av dagens møte med Scholz gjorde Støre det klart at Norge vil kunne måtte begrense eller stanse eksporten av strøm til utlandet, herunder Tyskland, for å sikre Norges egen forsyning.

Etter møtet i kveld kunne Støre derimot fortelle at Norge blir Tysklands energipartner. Hydrogen, karbonfangst, -lagring, havvind og batteriproduksjon er områder hvor vi skal kunne samarbeide.

annonse

Nyheten ble kunngjort av Støre og Scholz på en felles pressekonferanse etter møtet, som ikke bare dreide seg om Europas energikrise, men også den sikkerhetspolitiske situasjonen på kontinentet.

– Her ligger den langsiktige løsningen på Europas energi- og klimautfordringer.

– Det har vært et omfattende energisamarbeid mellom Norge og Tyskland i mange år. Vi utvikler nå dette samarbeidet videre innen områder som hydrogen, karbonfangst og -lagring, havvind, batteriproduksjon og mer til, sa Støre.

Spesifikt ønsker tyskerne seg en egen rørledning for hydrogen gjennom Nordsjøen, i tillegg til dagens NordLink, som transporterer elektrisitet.

På sine nettsider skriver regjeringen [3] at Norge og Tyskland skal stå sammen om sikkerhet, klima og grønn omstilling, og understreker samtidig at Tyskland er Norges viktigste partner i Europa og en likesinnet alliert.

Tysk avis om energikrisen: Derfor er Norge den store vinneren [4]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474