Kong Harald (her) og kronprins Haakon inspiserte H.M. Kongens Garde i Gardeleiren i Oslo. Her er ankommer Kongen. Foto: Tore Meek / NTB
annonse

30 soldater i garden vil bli dimittert etter å ha innrømmet bruk av narkotika på en fest i sommer, bekrefter Hæren til NRK og VG.

– Etter en privat fest, under permisjon utenfor tjeneste tidligere i sommer, ble Forsvaret tipset om bruk av ulovlige rusmidler blant vernepliktige. Fem vernepliktige fra Hans Majestet Kongens Garde innrømmet forholdet, skriver Brage Steinson Wiik-Hansen, talsperson i Hæren, i en epost til NRK.

Ytterligere 25 vernepliktige fra avdelingen har i kjølvannet av saken stått fram og innrømmet bruk av ulovlige rusmidler under permisjoner i tiden etter at de begynte sin verneplikt, bekrefter talspersonen, melder NTB

annonse

En i Garden som NRK har snakket med uttrykker bekymring for at soldater bruker narkotika, skriver NRK.

– Jeg vil ikke at den som opererer et tungt våpen ved siden av meg skal ha vært ruset, uttaler han. Det er en av sakene jeg brenner for, sier han.

– Jeg tror dette gjenspeiler narkotikabruken ellers i samfunnet, og at vi her bare ser toppen av isfjellet, sier han.

annonse

– Alt personell i Forsvaret har varslingsplikt dersom de oppdager eller får kjennskap til omgang med ulovlige rusmidler blant ansatte eller vernepliktige, og plikter å varsle dette videre, sier Steinson Wiik-Hansen.

Han opplyser at rusforebyggende arbeid i Forsvaret gjennomføres for å ivareta den enkeltes helse, arbeidsmiljø, tjeneste og sikkerhet for å opprettholde operativ evne, ifølge NRK.

Også VG får bekreftet opplysningene.

Stadig flere krever Støres avgang, men kan kong Harald sparke regjeringen? Dette sier eksperten (+)

Hit reiser norsk, adelig ungdom (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse