MDGs Une Bastholm vil gå av som partileder. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
annonse

Une Bastholm har informert resten av MDG-ledelsen om at hun vil fratre som partileder i høst. MDG varsler endringer i ledelsen, og kaller inn til pressekonferanse klokken 11 i Arendal. 

Une Bastholm trekker seg som partileder for MDG, bekrefter hun på Facebook.

– Jeg skulle gjerne kommet med hyggeligere nyheter til alle støttespillere, velgere og medlemmer i Miljøpartiet De Grønne, men i dag tidlig ga jeg vårt landsstyre og sentralstyre beskjed om jeg ønsker å trekke meg som partileder av personlige grunner, skriver Bastholm.

annonse

– Denne uken er altså min siste uke som partileder for MDG. Som dere sikkert skjønner, har ikke dette vært noen lett beslutning for meg. Men å være partileder er et verv som krever ekstraordinær innsats, tid og energi. Og jeg har erkjent at jeg har ikke den ekstra tiden og energien lenger. Jeg er rett og slett for strukket.

Nestleder Arild Hermstad tar midlertidig over som leder for Miljøpartiet De Grønne etter Une Bastholms avgang. Han blir sittende til en ny leder er valgt, skriver NTB.

Arild Hermstad tar over som MDG-leder fram til en ny leder er valgt permanent. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det opplyser Miljøpartiet De Grønne på en pressekonferanse i Arendal torsdag.

annonse

Bastholm ble for kun tre måneder siden gjenvalgt som partileder uten motkandidater, og skulle i utgangspunktet ha vervet fram til våren 2024.

Avisa skriver at partisekretær Torkil Vederhus i MDG tirsdag kveld sendte en innkalling til et digitalt hastemøte med hele landsstyret, sentralstyret, valgkomiteen og kontrollkomiteen i partiet for å informere om en «ekstraordinær situasjon».

En ny partiledelse i Miljøpartiet De Grønne skal velges i løpet av de neste tre-fire månedene etter at Une Bastholm varslet sin avgang som partileder onsdag, melder NTB.

– Det vi i partiledelsen mener er riktig å gjøre nå, er å be landsstyret velge en ny permanent partiledelse på et ekstraordinært landsmøte. Det er en prosess vi nå skal avklare i de sentrale organene i partiet de neste dagene og ukene, sier MDGs Arild Hermstad.

Rasmus Hansson avviser at han vil bli ny MDG-leder etter Une Bastholm. 

Hansson sier dette til Avisa Oslo kort tid etter at Une Bastholm kunngjorde at hun går av som partileder i MDG. Hansson var en av to såkalt nasjonale talspersoner for MDG mellom 2014 og 2018.

Lan Marie Berg (MDG) sier hun ikke har hatt ambisjoner om å bli partileder, men stiller seg til disposisjon for ledelsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

MDG-profil og stortingsrepresentant Lan Marie Berg sier til samme avis at hun stiller seg til disposisjon for ledelsen i partiet, men understreker at hun synes Arild Hermstad kan være en god lederkandidat, melder NTB.

Berg sier til Aftenposten at hun ikke har ambisjoner om å bli partileder etter Bastholm, som onsdag kunngjorde at hun går av mandag.

annonse

– Jeg har ikke ambisjoner om å bli leder i partiet etter Une, sier hun til avisen.

Nestleder Arild Hermstad sa onsdag at han stiller seg til disposisjon som lederkandidat i MDG.

Lan Marie Berg overtar som parlamentarisk leder når Une Bastholm mandag trekker seg fra sine tillitsverv i MDG.

Det bekrefter Berg overfor NRK.

Berg er i dag nestleder i stortingsgruppa. Hun sier til rikskringkasteren at hun er innstilt på å forbli parlamentarisk leder ut perioden, skriver NTB.

Hermstad roste og takket Bastholm for innsatsen hun har lagt ned gjennom seks år i partiledelsen.

annonse

– Det berører oss alle sammen. Det er trist for Une, det er trist for meg, for ledelsen og alle i hele partiet, sa Hermstad under MDGs pressekonferanse i Arendal.

Han la vekt på at det har vært et godt samarbeid i partiledelsen. Bastholm avslutter som partileder neste mandag, og da vil Hermstad tre inn som fungerende leder. Han bekrefter at han er interessert i å ta over som partileder permanent.

– Jeg kommer til å si til valgkomiteen at jeg er kandidat til å være med i ledelsen framover. Jeg vil også være disponibel som

Une Bastholm trekker seg som partileder for MDG. Nestleder Arild Hermstad trer inn som fungerende leder. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Høyre-leder Erna Solberg har forståelse for at Une Bastholm vil gå av som partileder for MDG, men synes det er trist, melder NTB.

– Jeg synes det er leit at Une gir seg. Hun har vært en dyktig leder og frontfigur for MDG, og en sympatisk motdebattant og konkurrent, skriver Solberg i en kommentar til nyheten om at Bastholm trekker seg.

– Det er fullt forståelig at det i perioder av livet kan være krevende å være både partileder, stortingsrepresentant og mamma samtidig. Heldigvis forsvinner hun ikke fra norsk politikk, men fortsetter på Stortinget som representant for Akershus, skriver Solberg videre.

Fakta om Une Aina Bastholm

* Født 14. januar 1986 i Trondheim.

* Partileder i Miljøpartiet De Grønne siden 2020, og en av partiets to talspersoner i perioden 2016–2020. Bastholm er den yngste partilederen blant partiene på Stortinget.

* Fra 2017 til 2021 var hun MDGs eneste stortingsrepresentant, da for Oslo. Bastholm ble i 2021 gjenvalgt til Stortinget som førstekandidat for Akershus.

* Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo, Universität Potsdam og Aberystwyth University i Wales. Hun har en master i internasjonal sikkerhetspolitikk.

* Har samboer og to barn. Det yngste barnet ble født i 2020.

* Ble for første gang med i MDG i 2010.

* Tidligere har hun jobbet i Naturvernforbundet og Dyrevernalliansen.

* Trakk seg som partileder 17. august 2022, tre måneder etter at hun ble gjenvalgt. I utgangspunktet skulle hun ha vervet fram til våren 2024.

Fakta om Arild Hermstad

* Trer inn som fungerende leder i Miljøpartiet De Grønne.

* I 2018–2020 var han MDGs nasjonale talsperson sammen med Une Bastholm.

* På landsmøtet i 2020 gikk partiet bort fra ordningen med to talspersoner. Hermstad ble da valgt til nestleder.

* Han var MDGs førstekandidat for Hordaland ved stortingsvalgene i 2017 og 2021.

* Bakgrunn som leder gjennom 15 år i organisasjonen Framtiden i våre hender.

* Har også sittet som vikarierende byråd i Oslo i 2019-2021, der han hadde ansvar for miljø, samferdsel og byutvikling.

Måling: Ap under 20 prosent – Høyre største parti

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse