Høyre-leder Erna Solberg forsvarer utenlandskablene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
annonse

Høyre-leder Erna Solberg sier de høye strømprisene har en langt mer komplisert forklaring enn de to utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia, melder NTB.

– Ekspertene har regnet ut at de to nye utenlandskablene er omtrent 10 prosent av forklaringen på de høye strømprisene. Det er viktig å ikke gjøre kompliserte sammenhenger til enkle slutninger, sa Solberg i sitt åpningsinnlegg under partilederdebatten torsdag.

Debatten startet med en håndsopprekning om hvorvidt det var en tabbe å bygge de to nyeste kablene.

annonse
NRKs direktesendte partilederdebatt i Arendal torsdag kveld. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Solberg, statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Venstre-leder Guri Melby og MDG-leder Une Bastholm holdt sine hender nede og forsvarte kablene.

Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Frp-leder Sylvi Listhaug rakte opp sine hender, mens finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og KrF-leder Olaug Bollestad inntok en slags mellomposisjon, skriver NTB.

– Hadde vi visst det vi vet i dag, hadde vi aldri bygget disse kablene, sa Listhaug.

annonse

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og KrF-leder Olaug Bollestad inntok en slags mellomposisjon ved å vifte med hendene sine, melder NTB

– Vi må ta mer nasjonal kontroll, derfor kan vi ikke bygge flere kabler nå. Selvfølgelig ville jeg ikke stemt for de kablene da, når jeg vet hva vi vet i dag, sa han.

Jonas Gahr Støre under NRKs direktesendte partilederdebatt i Arendal torsdag kveld. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sommerens heftig strømkrangel rullet videre under partilederdebatten torsdag. Men det var nesten like mange løsninger på strømkrisen som deltakere i debatten, skriver NTB.

– Vi må komme strømkundene til unnsetning. Det gjør vi med en strømstøtteordning, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sitt åpningsinnlegg under debatten, som ble avholdt under Arendalsuka torsdag kveld og sendt direkte på NRK.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som ønsker en makspris på strøm på 35 øre kilowattime ved at strømselskapene ikke får lov til å ta seg mer betalt.

– Dette systemet har spilt fullstendig fallitt, sa Moxnes.

Han innledet debatten med å påpeke at strøm som koster 12 øre å produsere per kilowattime, nå selges for 500 øre, skriver NTB.

– Det er spinnvilt, det er ikke bærekraftig, sa han.

annonse

Rec Solar Norway: Produksjonstans grunnet høye strømpriser

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse