Den tyske forbundskansleren Olaf Scholz og statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse på Munch i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
annonse
annonse

Norge har store inntekter som gasseksportør til Europa. Da kan vi ikke kutte strømmen til et kontinent i krise, sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG.

Statsministeren ønsker ikke å kutte strømkablene til Europa.

– Kablene er nødvendige for Norge, sier Støre.

annonse

Les også: Støre ønsker ikke endring i kraftmarkedet: – Det er en farlig tanke

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøker Stinta skole i Arendal i forbindelse med skolestart. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Så du har ikke lyst til å dra ut og møte dine europeiske kolleger og fortelle dem at Norge vil holde kraften for seg selv? spør VG i interjuvet.

– Nei, men jeg forklarer til mine europeiske kolleger at når vi har lav fylling nå, så er det vårt ansvar, og mitt ansvar som statsminister å sikre forsyningen i Norge. Det er faktisk også i deres interesse. Hvis vi skulle få svært lav fylling i vannbassengene her i Norge inn mot vinteren, så er det til alles ulempe, og det forstår de.

annonse

Les også: Nesten halvparten mener Erna Solberg er best skikket til å være statsminister

Regjeringen har sagt at de jobber med forsyningssikkerheten.

– Et Norge som tjener store penger på sin gasseksport, men som sier at nå lukker vi døren på andre måter, det Norge vil ikke jeg være statsminister i.

Les også: Flere mener Statnett villedet folket – vil ha granskning

Vil kjempe for strømkablene
– Med den høsten vi går inn i, vil jeg være veldig tydelig på at vi trenger overføring med landene rundt oss. Siste uka i juli og første uka i august importerte vi kraft i Sør-Norge.

– Så hvis vi nå skulle følge oppskriften til Rødt og Frp, og delvis SV, og si at vi nå skal sette oss ned og reforhandle avtaler og kutte den eksporten, så er poenget: Vi trenger å importere kraft på noen tider av året og til deler av landet, selv om vi normalt har et kraftoverskudd for Norge som helhet, sier Støre og fortsetter:

– Den norske vannkraftproduksjon svinger med værforholdene – fra år til år og gjennom året. Derfor er det viktig for forsyningssikkerheten at vi har muligheter til kraftutveksling.

Les også: Støre: – Jeg har ikke uflaks. Norge har flaks med at det er vi som styrer nå

annonse

Høyre-leder Erna Solberg sier de høye strømprisene har en langt mer komplisert forklaring enn de to utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia, skriver NTB.

– Ekspertene har regnet ut at de to nye utenlandskablene er omtrent 10 prosent av forklaringen på de høye strømprisene. Det er viktig å ikke gjøre kompliserte sammenhenger til enkle slutninger, sa Solberg i sitt åpningsinnlegg under partilederdebatten torsdag.

Utskjelt som «skrekkelig» og «gyselig» for tretti år siden (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon