Dronning Elisabeth I av England (1533-1603), avbildet ca. 1588. Foto: National Portrait Gallery / Wikimedia Commons
annonse

En akademiker argumenterer for at dronning Elisabeth I av England (1533-1603) kan ha vært ikke-binær.

I et essay på Shakespeare’s Globe Theatres nettsted omtaler transbevissthets-trener dr. Kit Heyam «Jomfrudronningen» med pronomenet they/them, eller de/dem på norsk.

– Elisabeth I (…) beskrev seg selv regelmessig i taler som «konge», «dronning» og «prins», poengterer Heyam.

annonse

Om Elisabeth I ble det sagt at hun «ledet armeer som om hun hadde endret kjønn». Det å ta på seg en maskulin militærrolle var en måte for Elisabeth I å bli mann på, mener Heyam, ifølge Daily Mail.

Les også: Storbritannia: Bevissthetskurs om hatkriminalitet kansellert som straffealternativ

Det aktuelle sitatet kommer angivelig fra Elisabeths tale i 1588 i Tilbury, der hun egget nasjonen til kamp mot spanjolene.

annonse

– Jeg vet at jeg har kroppen til en svak og skjør kvinne; men jeg har en konges hjerte og mage, og også av en konge av England.

Heyams essay ble publisert 8. august, og antyder at den vanlige skildringen av historien som «pragmatisk kjønnsavvik» i en «patriarkalsk verden» benekter «historisk eksistens av transerfaring».

Dette er et veldig regressivt budskap å sende ut, spesielt til unge kvinner, advarer filosof dr. Jane Clare.

Clare sier til Telegraph at den viser «iboende kjønnskonservatisme i kjønnsidentitetsideologi», at de som gjør «mandige» ting må være en mann, og alle som gjør «kvinnelige» ting må være en kvinne».

Hun mener dette er grunnen til at historiske kvinner i maskuline roller blir kategorisert som trans-menn, ikke-binære eller ikke-kvinner.

Elizabeth I av England (1533–1603). Foto: National Portrait Gallery / Wikimedia Commons

Les også: Dronning Elizabeth vekker oppsikt med nytt stunt

Dette kommer kort tid etter Harry Potter-forfatter JK Rowlings latterliggjøring av Globe Theatre for å ha portrettert Frankrikes nasjonalhelt Jeanne d’Arc som ikke-binær i skuespillet «I, Joan».

Elisabeth I av England (1533–1603) var regjerende dronning av England fra 1558 til sin død. Hun var datter av Henrik VIII og hans andre hustru Anne Boleyn, og ble den femte og siste monarken fra huset Tudor.

annonse

Hun hadde tilnavn som The Virgin Queen, Maiden Queen («Jomfrudronningen»), Gloriana og Good Queen Bess.

I en uttalelse sier Globe Theatre at Heyams essay var en «blogg fra en gjesteakademiker på vårt nettsted og ikke representativt for vårt nåværende arbeid på våre scener».

Hun er Norges ukjente tronarving (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse