Ukas kanselleringer (uke 35) Illustrasjon: Tommy Johansson
annonse

Kunstneren Morten Traavik samarbeidet med Sløseriombudsmannen og hisset på seg scenekunstmiljøet. Kulturrådet gir så avslag på den neste søknaden, etter uavbrutt støtte siden 1998. Slikt vekker mistanker som rådet selv må svare for.

Ukas viktigste spørsmål stilles presist og direkte av Öde Nerdrum i Sivilisasjonen:

«Er det sannsynlig at Morten Traavik har levert inn søknader av høy nok kvalitet i 24 år for så å plutselig ha levert en mangelfull søknad akkurat i kjølvannet av ‘Sløserikommisjonen’?» 

annonse

Nettopp. Har vi her å gjøre med en kansellering – eller ikke? Hvordan kan vi vite? Alt vi vet er at han fikk avslag. På et fantastisk tidspunkt, til og med bare uka etter at NRK-dokumentaren «Prosjekt sløseri» ble sluppet. Enhver som lurer på hva som foregår i norsk scenekunsmiljø, bør se denne. Ja, selv om filmen er statsfinansiert!

Les også: Odd Nerdrum protesterer mot at skattepenger brukes til avføring på offentlig scene

Dessverre er mistankene ganske selvforskyldte og Kulturrådet må bære hovedansvaret for spekulasjonene. Vurderingene for økonomisk støtte er skjønnsmessige og dommen felles bak lukkede dører. Det gis ingen begrunnelser, dermed ingen muligheter for å vite eller å etterprøve beslutningene.

Macht und Utredning? Fra Sløserikommisjonens (rolle)spill «Mynt eller krone». To ulikt tekstede versjoner av samme video som harsellerer med både statstøttede kunstnere og deres kritikere. Skjermdump.
annonse

Kulturrådet kan selvfølgelig ikke besvare en negativ. Og nettopp dette er en dyp, uløselig del av den kanskje største gordiske knuten i norsk kulturpolitikk.

– Det handler rett og slett om hva slags kulturforvaltning vi skal ha, sier Traavik til Resett. Om hva slags ytringsrom vi skal ha i kunsten. Og om det er plass til én eneste statsfinansiert motstemme, spør han.

– Er virkelig statsfinansiering betinget av at man ikke snakker stygt om statsfinansiering?

Problemet er muligens enda verre, hvis bare det å assosieres med andre som er kritiske til statsfinansiering er grunn nok til å havne utenfor det gode selskap. Ja, da er ikke selskapet særlig godt. Om de i tillegg forvalter fellesskapets ressurser, og for også fellesskapets beste, er det ikke da på tide å sende selskapet på dør? Problemet er jo at de er vertskapet.

Maktutredning

annonse

Öde Nerdrum følger jammen opp med det beste løsningsforslaget også – dersom vi ikke får vite at avslaget skyldes annet enn kunstneriske, faglige vurderinger: «Om svaret er nei, kan vi ikke lenger bare riste på hodene våre og le av Norges kulturliv, for korrupsjon er ikke noe å le av. Politikerne må ta ansvar og umiddelbart iverksette en maktutredning i de nevnte institusjoner.» 

Traaviks største synd har vært å invitere kritikere av statsfinansiert kunst. Men gjennom de nettopp statsfinansierte oppsetningene av Sløserikommisjonen og samarbeidet med Are «Sløseriombudsmannen» Søberg – og hans følgere – har han brakt sammen de utroligste motsetninger og mennesker. Debatten har vært betent, men også åpnet for kunstens utrolige, usannsynlige sprengkraft. Og evne til å avsløre.

Les også: Morten Traavik utlovet tre ganger dusør til den som kunne bevise trusler mot scenekunstnere: «Ingen funn»

I så måte har nok kunstneren Morten Traavik overoppfylt sitt mandat. Han har rett og slett gjort jobben sin, både godt og grundig. Traavik har i tillegg levert et av tiårets beste forsvar for fortsatt statstøtte. Nå må Kulturrådet og det organiserte kunstfeltet gjøre det samme.

Sånn er livet, dere – på alle andres regning. Da må en være del av løsningen også, ikke bare problemet. Overbevis oss heller om at alle er inkludert.

«Sløserikunstner» Morten Traavik: – Ikke mobb Kulturrådet mitt, liksom

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse