Kasakhs president Kassym-Jomart Tokayev kunngjør de foreslåtte reformene til parlamentet i Nur-Sultan, 1. september 2022. Foto: Kazakhstans' Presidential press service / AFP.
annonse

Er Kasakhstan på vei inn i demokratienes rekker, eller er det kun spill for galleriet?

Resett var nylig i Kasakhstan i sammenheng med de nylig annonserte politiske reformene, som landets president Kassym-Zjomart Tokajev insisterer på at skal gjøre «Kasakhstan mer åpent og demokratisk». Sammen med en gruppe andre vestlige journalister fikk vi en introduksjon i hvilke reformer som skulle gjennomføres, og hvilke implikasjoner de eventuelt ville ha for landet.

Resett tok ikke stilling til substansen i reformene, men forsøkte å legge dem frem så nøytralt som mulig gjennom en rekke artikler. Vi tok derimot kontakt med en kasakhisk pro-demokrati-aktivist, en USA-basert Sentral-Asia-ekspert samt Kasakhstans ambassadør i Norge, slik at de kunne legge frem sine (motstridende) syn på saken. 

annonse

Det har nå nylig kommet en ny overraskende utvikling i saken, da president Tokajev kom med en overraskende kunngjøring. Ikke bare utlyste han et uventet tidlig presidentvalg, men han tok også til orde for å fastsette en grunnlovspålagt begrensning på det kasakhiske presidentembetet på kun én periode på syv år.

I en veldig autoritær del av verden, er disse grepene enestående fra et demokratisk standpunkt hvis de faktisk blir gjennomført på en ordentlig og gjennomsiktig måte. Så er Kasakhstan på vei inn i demokratienes rekker, eller handler det kun om et kynisk spill for å sementere presidentens makt?

Resett har tatt kontakt med to personer, en kasakhisk dissident og en representant for regjeringen, som naturligvis har vidt forskjellige oppfatninger av hva reformene handler om. Resett tar ikke stilling til substansene i kunngjøringen til president Tokajev, men videreformidler kun synspunktene som intervjuobjektene kom med.

Kun for abonnenter

annonse

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

En hårfin balanse: Kasakhstans geopolitiske dilemma

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse