Manifest-leder Magnus Marsdal. Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse

Leder i Manifest tankesmie, Magnus Marsdal, tror ikke media vinner kampen mot alternative medier.

– Mens venstresida vokser, er det ytre høyre som griper de nye mediemulighetene. I 2020 ble åtte av de ti nyhetssakene med størst spredning via sosiale medier publisert av Document.no, Resett.no og Hege Storhaugs rights.no, skriver Magnus Marsdal i Klassekampen, og tror det er negativt for venstresiden:

– Å sitte rolig å se på denne utviklingen vil bli skjebnesvangert for norsk venstreside. 

annonse

Les også: Simen Bondevik refser media: – Skrev mer om en hvalross enn om fattigdom, klimaendringer og konflikt

Marsdal skriver at nihilismen siver inn i norsk offentlighet via alternative gjør det selv-medier av typen steigan.no, resett.no og document.no. Forretningsideen deres er å «avsløre» alt hva vestlige myndigheter sier og gjør. 

– Det er forståelig at Norges største redaksjoner forsøker å møte nyhetsnihilismen med et tiltak som faktisk.no («Vi faktasjekker Norge»). Men å forsvare saklighetens spilleregler ved å insistere på de store mediehusenes overlegne fortreffelighet, er dødfødt, mener han, og legger til: 

annonse

– Man risikerer å bare forsterke David mot Goliat-fortellingen til Resett og Steigan. De «alternative» medienes store styrke er at de klarer å framstille seg som den modige outsider, den som våger å fortelle mannen i gata om de ubehagelige sannhetene som innsiderne i de store og systemlojale redaksjonene er lykkelig uvitende om, eller forsøker å skjule.

Les også: Klimabekymringen øker – forskere tror media kan være årsaken

Han mener at i stedet for å bli mer årvåkne mot ondsinnet «konspirasjonsteori», lærer man publikum at dette bare er en nedsettende merkelapp eliten bruker om meninger de mektige ikke liker.

Kathrine Jebsen Moore: – Jo mer kritikere pirker borti sannheten, jo mer stemples de (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse