Høstutstillingen åpner i helgen - den 135. i rekken. Som vanlig holdes den på Kunstnernes Hus i Oslo. Høstutstillingen feirer også 140 år i år. Bildet er tatt fra da den ble 130 år. Foto: Gorm Kallestad / NTB
annonse

Statens 135. kunstutstilling, bedre kjent som Høstutstillingen, åpner denne helgen – som alltid på Kunstnernes Hus i hovedstaden. Her vil publikum finne verk av kjente og mindre kjente kunstnere fra hele landet. 

I dag var det lukket arrangement som ble direktesendt på Facebook, med interaktiv performance, prisutdelinger og tale av Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen. Lørdag åpnes utstillingen for alle. 

Nyhet og tradisjon
Hele 60 prosent av deltakerne har sin debut på årets høstutstilling. Det er også første gang Høstutstillingen viser NTF, såkalt kryptokunst, med verket «Saturn fortærer sin sønn» av Lars Kjemphol. Blant de tilsammen 100 kunstnerne finner vi det meste av sjangre og medier, også mer klassisk orientert kunst som verk av Sverre Malling og William Heimdal. 

annonse

Høstutstillingen er en svært populær og godt besøkt utstilling, hatet og elsket av mange. Den er basert på fri innsendelse fra kunstnere i hele Norge, og fra norske kunstnere bosatt i utlandet. Innsendte verk blir vurdert av kunstnere i Den Nasjonale Jury, kunstnere som velges for en to-årsperiode gjennom flertallsvalg av medlemmer i Norske Billedkunstnere (NBK). Medlemskap i NBK skal ikke være et krav for å kunne sitte i juryen og deres «kunstneriske avgjørelser må ikke begrunnes og kan ikke overprøves», skriver høstutstillingen.no. Søkere til Høstutstillingen trenger heller ikke å være utdannet kunstnere eller være medlem i noen kunstnerorganisasjon. Hver kan søke med opptil tre verk.

Årets jury består av Stacy Brafield, Åsil Bøthun, Marius Moldvær, Gelawesh Waledkhani, Apichaya Wanthiang og Maya Økland. 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Høstutstillingen (@hostutstillingen)

annonse

Politikk og samfunnsspørsmål
– Sjelden har skiftet av Høstutstillingens jury vært så tydelig som det er i år, skriver Lars Elton i en positiv anmeldelse i Dagsavisen

– Juryene har jobben i to år, og forskjellene fra i fjor er påtakelige. Det synes blant annet ved at politikk og samfunnsspørsmål får en sentral plass, mener han. Elton trekker frem kunstverk av Gisle Harr og den nylig avdøde kunstneren Torunn Myrann som begge er antatt med skulpturelle bidrag. 

Maya Økland, leder av Den Nasjonale Jury, sier til VårtOslo at årets jury har funnet en felles grunntone og klart å vise hverandre tillit i utvalget fremfor å la alt være konsensusbasert kompromiss.

– Jeg håper og tror at det har gitt utstillingen en brodd, sier jurylederen.

I år feirer Høstutstillingen 140 år. Med publikumssuksess, skandaler og debatter om både utvelgelse og juryordningen, smak og kunstdefinisjoner.

annonse

Resett gratulerer Høstutstillingen og ønsker alle god fornøyelse og nye kunstopplevelser – også i år.

«Prosjekt sløseri»: Tåler kunstfeltet kritikk? (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse