Tettstedet Ulla på Haramsøya i Ålesund kommune i Møre og Romsdal. Vindturbiner tilhørende Haram vindkraftverk på fjellet over Ulla. Foto: Halvard Alvik / NTB
annonse

Etter flere års nedgang øker nå støtten til å bygge ut mer vindkraft på land. Det er nå flere som er for mer vindkraft enn som er mot.

Nye tall fra Cicero senter for klimaforskning viser at 39 prosent nå er positive til mer vindkraft på land, mens 34 prosent er negative, ifølge Teknisk Ukeblad. For bare et år siden var det kun 33 prosent som ønsket å bygge ut mer vindkraft på land.

Des om er mest negative, de som er «helt uenige» i at det bør bygges ut mer vindkraft på land, har falt fra 24 til 20 prosent.

annonse

– Det er en signifikant endring i opinionen. Vi ser for første gang på flere år en økende oppslutning om vindkraft, samtidig som andelen som er imot er fallende, sier forsker Marianne Aasen ved Cicero.

Aldersgruppen mellom 45 og 59 år er den eneste grupper hvor er flere som er mot vindkraftutbygging enn for. Oppslutningen om vindkraft på land er spesielt stor blant unge, de under 30, hvorav er 40 prosent positive til mer vindkraft på land, mens 27 prosent er negative.

Nestleder Pernille Bonnevie Hansen i Norges Naturvernforbund har forståelse for at folk nå ønsker mer vindkraft.

annonse

– Det er ikke rart at mange ønsker mer kraft i en situasjon med høye strømpriser. Det vi er bekymret for, og ser, er at det er press på å bygge ut både vindkraft og vannkraft i sårbar natur. Vi må ikke sette klimakrisen og naturkrisen opp mot hverandre, sier hun.

Professor: Nei, sol- og vindkraft er ikke kostnadseffektivt – de trenger balansekraft

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse