- Resett - https://resett.no -

Nytt anslag: Staten håver inn vel 70 milliarder ekstra på strøm i år

Ferske tall fra Energi Norge vil at statens ekstrainntekter blir langt høyere enn tidligere anslått som følge av de høye strømprisene.

– Vi har gjort nye anslag. De viser at staten vil ha ekstraordinære inntekter, utover normalår, fra vannkraften på 70 milliarder kroner i 2022, administrerende direktør i Energi Norge, Knut Kroepelien, til NRK.

Han ramser opp fire hovedgrunner til at inntektene skyter i været:

annonse

– Det dreier seg særlig om den såkalte grunnrenteskatten, altså den ekstraordinære verdien av vannkraften. I tillegg er det moms, avgifter og utbytte til eierne gjennom at det betales ut utbytte til staten, sier Kroepelien.

Kroepelien sier videre at vannkraften i Norge er veldig verdifull, og at det er bra at vi har et system med å tilbakeføre disse ekstraordinære inntektene til fellesskapet.

– 70 milliarder viser at vi her dekker inn strømstøtte-ordningen til husholdninger og bedriftsordningen. I tillegg gir vi mulighet for fellesskapet til å finansiere andre velferdsgoder. Så dette er gode nyheter for Norge.

annonse

Den forventede statlige superprofitten på vel 70 milliarder er på nivå med hele årets norske forsvarsbudsjett, skriver NRK.

Vil ha ny strøm-støtteordning som skal gjelde for alle [1]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474