Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Ryan Kelly / NTB
annonse
annonse

Marie Sneve Martinussen er stortingsrepresentant og nestleder i Rødt. Hun vil ta de superrike før de flytter fra landet.

– De superrike unndrar seg milliarder i skatt ved hjelp av lovlig skattetilpasning og flukt til skatteparadis. Røkkes langfinger til det norske samfunnet viser at skatt ikke lenger kan være frivillig for rikeste, skriver hun i Dagsavisen.

– Kjell Inge Røkke og andre rikinger kan unngå milliarder i skatt ved å flytte til Sveits. 

annonse

Les også: Bankkonto i utlandet? Dette bør du vite (+)

Sneve Martinussen viser til at de rike tilpasset seg situasjonen, før loven kom om skatt på utbytte kom i 2006. De tok ut store utbytter og lånte pengene tilbake til bedriften.

– Skattereglene gjør at alle disse pengene som ble satt inn igjen, senere kan tas ut skattefritt, opplyser hun, og spør:

annonse

– Hvorfor er det da formuesskatten som gjør de rikeste så sinte?

Hun påstår så at de rike hater formuesskatten fordi det er den eneste skatten de betaler.

Les også: Ville sensurere informasjon om filmen «Er det dette skattepenga mine går til?» (+)

Kjell Inge Røkke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Dersom de likevel skulle trenge noen raske skattefrie millioner, finnes det i tillegg et såkalt «skjermingsfradrag», som rett og slett betyr å få ta ut ca. 1 prosent av formuen sin som utbytte skattefritt hvert år, skriver Sneve Martinussen, og legger til:

– Ønsker man et enda mer ekstravagant forbruk, finnes det to alternativer: Det ene er å flykte til Sveits. Etter fem så kan du tømme selskapene, betale lav skatt i Sveits og flytte hjem til Norge. Det andre alternativet er å sitte pent på pengehaugen sin og vente på at vennene i Høyre igjen vinner makten, og kan senke skattene i Norge.

Slik senker du skatten før nyttår (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon