SITTER UTRYGT? Stadig flere europeiske land vil ha Russlands president Vladimir Putin tiltalt for krigsforbrytelser. Arkivbilde. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / AP / NTB
annonse

Russiske soldaters fremferd i Ukraina har sjokkert en hel verden.

Allerede kort tid etter at Russland gikk til angrepskrig mot Ukraina 24. februar ble det klart at russiske soldater kan ha begått krigsforbrytelser mot sivile.

Særlig synlig ble dette etter at russiske styrker trakk seg ut av Kyiv-forstaden Butsja. Da ble det klart at sivile var blitt utsatt for flere slags bestialiteter.

annonse

Nå konkluderer FN-kommisjonen som har etterforsket mulige krigsforbrytelser i Ukraina, at Russland har begått krigsforbrytelser.

Les også: Nå er han et skritt nærmere krigsforbryter-domstolen

– Basert på bevisene kommisjonen har samlet, har den konkludert med at det er begått krigsforbrytelser i Ukraina, sier kommsjonens leder Erik Møse til FNs menneskerettsråd fredag, gjengitt av NTB.

annonse

Kommisjonen ble oppnevnt av FNs menneskerettsråd i mars, og består av tre uavhengige eksperter. De har undersøkt hendelser i oblastene Kyiv, Tsjernihiv, Kharkiv og Sumy, og varsler at etterforskningen nå utvides.

Ifølge Møse ble en rekke angrep som de har undersøkt, «utført uten å skille mellom sivile og militære», herunder klagebomber i befolkede områder, med boligblokker, sykehus og skoler som rammes av dette.

Saken fortsetter.

Fra åpningen av en massegrav i nylig befridde Izium, Ukraina 17. september 2022. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Det er blant annet funnet synlige tegn på at mennesker har fått hendene «bundet bak ryggen, blitt skutt i hodet eller fått skåret over halsen», hevdes det i rapporten.

Det er også funnet bevis på bruk av tortur. Enkelte ofre ble fraktet til Russland og holdt der mot sin vilje i flere uker.

annonse

– Vitner beskriver juling, elektrosjokk og tvungen nakenhet, samt annen krenkende behandling ved slike interneringssentre, sa Møse.

Les også: Ukrainske kvinner kalles «naziprostituerte» og voldtas systematisk av russiske soldater

I enkelte tilfeller har FN-etterforskerne også funnet bevis for seksuell og kjønnsbasert vold på ofre så unge som fire år og så gamle som 82 år.

Det har blant annet kommet flere henvendelser til hjelpetelefoner fra mennesker som har blitt utsatt for gruppevoldtekt. I tillegg har noen blitt tvunget til å se på mens deres partner eller barn blir utsatt for seksuelle overgrep, ifølge FN.

Kommisjonen har dokumentert et bredt spekter av forbrytelser mot barn, blant dem barn som har blitt «voldtatt, torturert og ulovlig innesperret».

Israelsk Russland-ekspert til Resett: – Den russiske brutaliteten i Ukraina handler om å sende et signal (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse