Russland trenger alle venner de kan få, men nå snur blant andre Usbekistan og Tyrkia seg i økende grad vekk fra Moskva. Her ser vi president Vladimir Putin vente på sin tyrkiske motpart under Shanghai-gruppens toppmøte i Samarkand 16. september 2022. Foto: Alexandr Demyanchuk / Sputnik / AP / NTB
annonse

Det ble klekket ut etter Russlands invasjon og annektering av Krimhalvøya i 2014 og lansert året etterpå.

Det internasjonale betalingssystemet Mir fikk opprinnelig ingen varm mottakelse hos russiske banker, som bare så økonomiske kostnader ved det.

Men Kreml stod på sitt, og gjorde blant annet at stipend og pensjon fra det offentlig kun kan utbetales til Mir-betalingskort, ikke til Visa eller liknende.

annonse

Hensikten med Mir var å gjøre Russland mindre sårbart for internasjonale sanksjoner. Således var russerne forberedt da landet i år ble utestengt fra det internasjonale betalingssystemet Swift og bankkort som Visa og Mastercard sluttet å virke.

Les også: Russland: Kortvarig glede med nytt betalingskort

Selv om Russland har hatt ambisjoner om å utbre Mir til verden, og selv om et titalls land formelt har tilkoplet seg systemet, brukes Mir-kort nesten utelukkende innenfor Russlands grenser. Pr. 2021 var det utstedt over 100 millioner kort.

annonse

Nå synes Mirs globale ekspansjon å være på retrett. Fredag suspenderte Usbekistan, som ligger i «Russlands bakgård» Sentral-Asia, Mir der i landet. Dette betyr at rene Mir-kort ikke lenger vil kunne brukes, skriver The Moscow Times.

Grunnen skal være advarsler fra USA om at banker som deltar i Mir selv risikerer sanksjoner. Nå vurderer også tyrkiske banker å trekke seg fra samarbeidet.

Saken fortsetter.

Mir-kort og rubelmynt. Foto: AFP / NTB

Det er uklart hvordan suspensjonen av Mir i Usbekistan og kanskje Tyrkia vil ramme russere som flyktet dit etter at krigen i Ukraina brøt ut. Flere hundretusen russere har reist til Tyrkia, Kaukasus og Sentral-Asia på gjennomreise eller for varig opphold.

Fra før har russerne opplevd at deres Visa og Mastercard ikke lenger virker, hverken i Russland eller utenlands. Som om dette ikke var nok, mistet russerne nylig tilgangen til kinesiske UnionPay, som de hadde håpet skulle kunne erstatte Visa og Mastercard.

annonse

I tillegg til at russere så å si er avskåret fra all kortbetaling utenlands, har EU og USA stanset eksport av euro- og dollarsedler til Russland, skriver blant andre Tass.

Enda en russisk toppsjef død etter «ulykke» eller «selvmord» (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse