Lørdag møtte flere opp på en stemmestasjon i Mariupol i Sør-Ukraina for å stemme over om området skal bli en del av Russland. Folkeavstemningene har blitt fordømt internasjonalt. Foto: AP / NTB
annonse

Områdene i Sør- og Øst-Ukraina hvor prorussiske myndigheter holder folkeavstemninger, blir angrepet av det ukrainske forsvaret.

Samtidig som avstemningene pågår, har to personer blitt drept i et missilangrep på et hotell i nærheten av Kherson, hevder de prorussiske myndighetene i regionen.

I tillegg melder det russiske nyhetsbyrået Tass at et valglokale i byen Enerhodar i Zaporizjzja-regionen måtte flyttes på grunn av massiv beskytning fra ukrainske soldater.

annonse

Folkeavstemningene, som er blitt fordømt internasjonalt, er inne i sin tredje dag. Etter planen skal de vare fram til tirsdag, og det stemmes over om områdene skal bli en del av den russiske føderasjon.

De finner sted i de østlige regionene Luhansk og Donetsk, men også i Zaporizjzja og Kherson, som ligger sør i Ukraina.

Internasjonalt fordømt

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anerkjenner ikke folkeavstemningene. Avstemningene holdes uten tillatelse fra ukrainske myndigheter, strider mot krigslov og skjer ikke i henhold til demokratiske prinsipper.

annonse

G7-landene har blant annet beskrevet avstemningene som illegitime og understreker at de ikke har en juridisk effekt.

Folkeavstemningene finner sted få dager etter at Russlands president Vladimir Putin varslet at han ville mobilisere ytterligere 300.000 russiske soldater som skal delta i krigen i Ukraina.

Kraftig tilbakeslag for Putins betalingskort

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse