Høyrekoalisjonen ledet av Giorgia Meloni ser ut til å ha vunnet valget med stor margin. Her viser hun en plakat med teksten «Takk, Italia» på partikontoret til Italias brødre søndag kveld. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB
annonse

Høyresiden, med Giorgia Meloni i spissen, ser ut til å ha vunnet det italienske valget med cirka 45 prosent av stemmene. 

Meloni, som er partileder i Italias brødre, ligger altså an til å bli landets neste statsminister. Hennes koalisjon består i tillegg av partiene Ligaen og Fremad Italia.

Italias brødre får rundt 26 prosent av stemmene, og ser derfor ut til å bli det største partiet i årets valg, viser meningsmålinger ifølge nyhetsbyrået Ansa.

annonse

Meloni kan dermed bli Italias første kvinnelige statsminister noensinne.

Meloni har alliert seg med Ligaen og partileder Matteo Salvini, som i likhet med Meloni vil slå hardt ned på ulovlig innvandring. Hun har også slått seg sammen med partiet til tidligere statsminister Silvio Berlusconi, Forza Italia.

Italias brødre ser på foreløpige resultater ut til å få rundt 26 prosent av stemmene, mens Ligaen og Fremad Italia ligger an til å få rundt 8 prosent hver, betydelig lavere enn de henholdsvis 17 og 14 prosentene de fikk i 2018.

annonse

Les også: Har funnet løsningen for å bekjempe både venstre- og høyreekstremisme (+)

Sosialdemokratiske PD, som ledes av tidligere statsminister Enrico Letta, får sammen med sine tre samarbeidspartier drøyt 26 prosent av stemmene.

Partiet erkjente nederlag tidlig søndag kveld.

– Det er en trist kveld for landet, sa Debora Serracchiani fra PD i partiets første kommentarer til valgresultatet, skriver Reuters.

– Høyrefløyen har flertall i parlamentet, men ikke i landet, la hun til.

annonse

Femstjernersbevegelsen, som ikke er med i noen koalisjon, får ifølge prognosene rundt 15 prosent av stemmene.

Taiwan-basert Kina-ekspert: – Xi ønsker å fremme sin autoritære styringsmodell på bekostning av demokratiet globalt (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse