FNs generalsekretær António Guterres.. Foto: AP / NTB
annonse

Generalsekretær António Guterres holdt en åpningstale under FNs høynivåuke i New York.

– I dag ber jeg alle utviklede land om å skattlegge ekstra overskudd i fossile selskaper, sa António Guterres til verdenslederne forrige uke, og la til:

– Disse midlene bør omdirigeres på to måter – til land som lider tap og skader forårsaket av klimakrisen, og til folk som sliter med stigende matvare- og energipriser.

annonse

Nettavisen skriver at han advarte om at en global misnøye var i anmarsj, og at han blant annet viste til en pågående levekostnadskrise, økende forskjeller, synkende tillit og at planeten brenner. Guterres la vekt på at det er de sårbare som lider mest.

Les også: Regjeringen insisterer fortsatt på elektrifisering av sokkelen: – Vi skal nå klimamålene våre (+)

Guterres ville at industriland skattlegger fortjenesten som fossile brensel-selskaper får nå under disse tider, ved å innføre overskuddsskatt på fossile selskaper og omdirigere overskuddsmidlene til sårbare land som rammes av klimaendringer. Han understrekte i talen at forurenserne må betale og kompensere for skadene som forårsakes av blant annet hetebølger, flom og tørke.

annonse

Les også: FrP-politiker til Resett: – EUs hodeløse energi- og klimapolitikk skal ikke ødelegge for Norge (+)

– Dette inkluderer banker, privat kapital, kapitalforvaltere og andre finansinstitusjoner som fortsetter å investere og støtte karbon-forurensning, sa Guterres, og fortsatte:

– Det inkluderer også det massive PR-maskineriet som henter inn milliarder på å skjerme fossilt brensel-industrien fra ettersyn. Akkurat som de gjorde for tobakksindustrien for flere tiår siden, sprer lobbyister og spinndoktorer skadelig desinformasjon, sa han.

Forsikringsselskap hiver seg på klima-aktivisme: – Vi har betydelig innkjøpsmakt (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse