Russlands president Vladimir Putin holder tale i St. Georgshallen i Kreml. Foto: Grigory Sysoyev / Sputnik / AFP / NTB
annonse

I dag ble de ukrainske oblastene Kherson, Zaporizjzja, Donetsk og Luhansk formelt annektert av Den russiske føderasjon.

Som forventet valgte Putin i dag å anerkjenne de ukrainske oblastene Kherson og Zaporizjzja som uavhengige territorier. Tidligere i år anerkjente Putin dessuten oblastene Luhansk og Donetsk som suverene stater.

I forveien hadde Russland dessuten avholdt folkeavstemninger i disse okkuperte områdene. Verdenssamfunnet regner ikke folkeavstemningene som frie eller rettferdige, og det meste tyder på at resultatene derfra er fingert.

annonse

Dermed var – ifølge russisk logikk – alt det formelle på plass for at de fire oblastene i dag kunne innlemmes i Den russiske føderasjon.

Les også: Forbereder seg på Russlands sammenbrudd (+)

Russland har 85 såkalte føderale subjekter når Sevastopol by og Krim regnes med. Med de nye tilskuddene synes antallet å bli 89.

annonse

I forbindelse med dagens annektering var Den røde plass utenfor i sentrale Moskva pyntet til fest. Selve seremonien fant sted i St. Georgshallen i Kreml. Der holdt Putin som varslet også en lengre tale om annekteringen.

Putins budskap gikk først til Kyiv. Den russiske presidenten mener at nabolandet først som sist må forsone seg med tapet.

Saken fortsetter.

Vladimir Putin taler i St. Georgshallen i Kreml 30. september 2022. Foto: Grigory Sysoyev / Sputnik / Reuters / NTB

– I dag må myndighetene i Kyiv respektere dette valget. Bare slik kan det være fredens vei. Vi kommer til å opprettholde dette valget på alle måter, sa Putin, gjengitt av NTB. En hardere tone inntok Putin mot Nato.

– Vesten tenker at de kommer alltid til å slippe unna all skyld og konsekvenser. De følger ingen avtaler som er blitt gjort. Faste løfter om å ikke utvide Nato østover blir ikke overholdt, det var bare en skitten løgn.

annonse

– Hva skjer med kornet fra Ukraina, hvor går det hen? Det går ikke til de som trenger det, men blir sendt til europeiske land. De er kun 5 prosent som gikk til de som trenger det. Dette var nok et eksempel på løgn.

Les også: Professor avlyser Putins multipolare verden: – Nord-Korea er siste håp (+)

– De vil ikke ha se på oss som et fritt samfunn, men som underkastede tjenere. Derfor prøver de seg. Selve kulturen vår er en fare for dem. Vår utvikling, vår velferd er en trussel mot dem. De vil ikke ha Russland.

Ikke minst tok Putin opp gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen, som er blitt sprengt av ukjente gjerningsmenn.

– Det er ikke lenger nok med sanksjoner mot oss, nå har de gått over til sabotasje. Nord Stream-rørledningene er sprengt, og det er åpenbart hvem som tjener på dette. USA-diktaturet bygger på grov maktbruk, men det pakkes pent inn, sa Putin.

Russland-ekspert til Resett: – Putin har full kontroll for øyeblikket (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse