Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Terje Bendiksby / NTB
annonse

Målet er å bruke én prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) til bistand.

Men i år har staten tjent enorme summer på olje og gass. Derfor frykter organisasjonene at de likevel ikke får en prosent.

I fjor delte Norge ut rekordhøye 40,1 milliarder kroner, men i prosent av BNI utgjorde det bare 0,93. Derfor krever organisasjonene at énprosentmålet må opprettholdes.

annonse

– At vi ikke kan bruke så mye penger og øke oljepengebruken hjemme, tror jeg de fleste forstår. Men å forklare hvorfor vi ikke kan bruke mer penger på verdens fattigste, som ikke har noen innvirkning på prisene eller inflasjonen her hjemme, kan bli vanskelig.

Les også: Millioner av norske bistandspenger til Libanon forsvunnet i elendige vekslingskurser

– I hvert fall internasjonalt, hvor det er blitt svært kjent og tydelig at Norge håver inn penger på den globale krisen. Verden ser hva vi driver med, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp til Bistandsaktuelt

annonse

Argumentet om at man må kutte i budsjettpostene til bistand for å ikke øke presset på norsk økonomi, er ikke holdbart, mener Høybråten.

– Det er kanskje ikke en nulleffekt, men den er ubetydelig. Det henger sammen med at en del av bistanden går gjennom FN og store multilaterale organisasjoner, som har sine apparater ute, ikke i Norge. Det kan være grunner til at man ikke vil øke bistandsbudsjettet, men at det er inflasjonsdrivende, er ikke en god grunn.

Henriette Westhrin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Les også: SV-Kaski: Bistands-kutt kan få flere land til å kutte – Være «snill» med andres penger

– Alle krisene vi ser i dag, som klimakrisen, matvarekrisen, humanitære kriser, sårbare stater, pandemi, forsterker ulikheten. Det er de som har færrest fra før som rammes hardest.

– Vi mener at det trengs en storsatsing på utvikling av universelle velferdsgoder, dyrking av demokrati og menneskerettigheter, sier Westhrin, som etterlyser en mer helhetlig strategisk tilnærming for å bekjempe ulikhet, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette K. Westhrin.

annonse

Norge lønner fortsatt offentlig ansatte i Somalia: – Man syr puter under armene på folk (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse