Strømmåler. Illustrasjonsfoto: Resett
annonse

Regjeringen vil beskatte strømselskaper hardere. Men det kan gi enda høyere strømpriser, advarer kritikere.

– De som tjener mest også må bidra mest. Men vi stiller spørsmål ved om det er økte skatter på vannkraft vi trenger nå, sier Kristin Lian til  Dagsavisen.

Lian er administrerende direktør i Hafslund Eco Vannkraft, og forteller at de skaffer Oslo kommune milliarder av kroner i inntekter.

annonse

Nå kan de inntektene bli betydelig mindre framover, etter at statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum i dag varslet økte skatter på kraftbransjen.

Les også: Dagsavisen om skatteøkning på laks og strøm: – Ville blitt et blodbad uten (+) 

Hun er bekymret for at de vil innebære mindre nye investeringer i vannkraften.

annonse

– Dette forslaget kan påvirke vår investeringsevne i vannkraftprosjekter. Det kan bidra til høyere strømpriser på sikt, sier Hafslund-direktøren, og legger til:

– Omfordeling er veldig bra. Men når vi beskatter vannkraft mer, påvirker det våre investeringsevner. Skal vi få ned kraftprisene på sikt, må vi bygge mer kraft, sier hun.

Les også: Dagfinn Høybråten: Den internasjonale solidariteten må bestå, til tross for høye strømregninger (+) 

Einar Wilhelmsen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Det er jeg redd kan gi store konsekvenser for velferdstilbudet kommunen kan gi innbyggerne våre, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen fra MDG til NRK, og kaller det dramatisk:

– Når regjeringen legger på enda mer grunnrenteskatt på vannkraften, betyr det at Oslo kommune og alle andre kommuner som eier vannkraftverk, taper store penger.

annonse

MDG-politikeren forteller at da må politikerne i Oslo rådhus finne inndekning eller kutte 1 milliard kroner i budsjettet. Det kan få dramatiske konsekvenser for velferdstilbudet vi gir til Oslo-folk.

Strømpriser og renteheving – hva skjer da i boligmarkedet? (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse