Houthi-bevegelsen holdt 21. september en militærparade i Sana i Jemen. Våpenhvilen i landet utløp søndag, og så langt er ingen ny avtale på plass. Foto: Ansar Allah Media via AP / NTB
annonse

Søndag løp våpenhvileavtalen i Jemen ut, uten at en forlengelse er kommet på plass. Houthi-opprørerne omtaler avtalen som «en blindvei».

– Det er leit at ingen avtale ble oppnådd i dag, da en utvidet våpenhvile ville gitt ytterligere fordeler for befolkningen, sier FNs utsending til Jemen, Hans Grundberg, i en uttalelse som bekrefter at den seks måneder lange våpenhvilen offisielt er over.

Han legger til at forhandlingene fortsetter, og oppfordrer samtidig til ro.

annonse

Krigen i Jemen mellom de Iran-støttede houthi-opprørerne og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia har siden 2014 kostet hundretusenvis av liv og skapt det FN kaller verdens verste humanitære krise.

– Ingen reell vilje
En foreløpig våpenhvileavtale kom på plass i april og er siden blitt fornyet to ganger. Denne gangen har det ikke skjedd innen utløpet av den forrige, til tross for forsøk fra Grundberg på å få det til.

– De siste seks månedene har vi ikke sett noen reell vilje til å sette humanitære temaer øverst på dagsordenen, heter det i en uttalelse fra houthiene i helgen. De beskylder koalisjonen for å trekke ut forhandlingene om tiltak som kan «lindre det jemenittiske folkets lidelser».

annonse

De stridende partene har stort sett overholdt våpenhvilen og avtalen har også gjort en del humanitære tiltak mulig, men partene beskylder hverandre for å ikke overholde det som er avtalt.

Norge, Tyskland og Danmark kjøper artillerivåpen for 1 milliard kroner til Ukraina (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse