Nordkoreanske Hwasong-17 interkontinentale ballistiske missiler (ICBM) under en militærparade for å feire 90-årsjubileet for grunnleggelsen av den koreanske folkets revolusjonære hær på Kim Il Sung-plassen i Pyongyang, 25. april 2022. Innrammet: John. J. Mearsheimer. Foto: AFP/KCNA VIA KNS / Privat.
annonse

– Hvis et land virkelig er forpliktet til å skaffe seg atomvåpen og er villig til å spise gress for oppnå det, er det lite USA kan gjøre for å stoppe det.

John J. Mearsheimer. Foto: Privat

John J. Mearsheimer er realist og professor emeritus ved det prestisjefulle University of Chicago. Som en prominent amerikansk statsviter og lærd innen internasjonale relasjoner, blir han gjerne beskrevet som «den mest innflytelsesrike realisten i sin generasjon».

Professor Mearsheimer er forfatter av en rekke bøker om amerikansk og internasjonal politikk, inkludert «The Tragedy of Great Power Politics», «The Great Delusion: Liberal Dreams and International Realities» og «The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy».

annonse

Klisjeaktig kjent som statsvitenskapens enfant terrible, har han brukt mye av sin karriere på å argumentere mot den utenrikspolitiske ortodoksien til etablissementet i Washington siden slutten av Den kalde krigen – noe som ofte har medført karriererelaterte utfordringer.

Les også: Resett intervjuer «guruen» John J. Mearsheimer: – Nasjonalisme er den viktigste ideologien i verden

Men etter å vært skydd av offentligheten i mange år for sine realpolitiske standpunkter, har professor Mearsheimer fått et voldsomt comeback takket være sine presise analyser av hvordan internasjonal politikk ville utspille seg etter Den kalde krigens slutt. I disse dager kan folk nærmest ikke få nok av ham.

annonse

I senere tid har professor Mearsheimer vært spesielt kritisk til vestmaktenes rolle i handlingsforløpet som ledet opp til den russiske invasjonen av Ukraina. Han har hele tiden argumentert med at vestlige fremstøt for å bringe Ukraina inn i vestlige politiske og militære institusjoner til slutt ville ende med krig.

Oppsettet

I et eksplosivt intervju med Resett, tok Mearsheimer opp de geopolitiske konsekvensene av krigen i Ukraina. Vi snakket sammen i rundt tre kvarter, så grunnet lengden på intervjuet blir det oppdelt i tre deler.

Første del om krigens konsekvenser for Ukraina, Russland og Vestmaktene, og forholdet dem imellom – kan leses her.

Denne delen tar for krigens konsekvenser for internasjonal sikkerhet og atomspredning verden rundt.

annonse

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

LOGG INN

«Realistguru» til Resett: – Atomkrig mellom Russland og USA over Ukraina er ikke umulig (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse