Russlands president Vladimir Putin er en statssponsor av terrorisme, slår Europa fast. Arkivbilde. Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / AFP / NTB
annonse

Noen kaller ham terrorist, mens Europaparlamentet mener han «bare» er sponsor av terrorisme. Nå stilles Vladimir Putin uansett til ansvar for uhyrlighetene som han har begått i Ukraina.

I dag vedtok Europaparlamentet, den paneuropeiske nasjonalforsamlingen, at Russland er en statssponsor av terrorisme. Det skjedde med 494 mot 58 stemmer. 44 representanter avstod fra å votere.

Resolusjonen anklager også Russland for å ha begått uhyrligheter i Ukraina i kjølvannet av sin invasjon 24. februar. Nyheten er omtalt av flere nyhetsbyråer og aviser, herunder The Moscow Times og NTB.

annonse

Europaparlamentet har vel å merke rådgivende funksjon, mens Europas felles politikk utøves av Europakommisjonen. Resolusjonene fra representantene fra EUs 27 medlemsland har likevel symbolsk tyngde.

Les også: USA nedgraderer Russland: Ikke lenger en markedsøkonomi

Resolusjonen er enda et slag i trynet for Vladimir Putin, hvis land er blitt en pariastat for sin skånselløse krigføring i Ukraina.

annonse

Herunder er Russland ilagt omfattende internasjonale sanksjoner for krigsforbrytelser som drap og voldtekt av barn, kvinner og eldre og det som blant annet statsminister Jonas Gahr Støre har kalt terrorbombing av sivile.

Europaparlamentet anser Russland som «statssponsor av terrorisme og som stat som bruker terror som virkemiddel». De folkevalgte oppfordrer samtidig nasjonalforsamlingene i Europa til å vedta liknende erklæringer.

Professor avlyser Putins multipolare verden: – Nord-Korea er siste håp (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse