Kvinner i hijab. Illustrasjonsbilde. Foto: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / Shutterstock / NTB
annonse

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) snakker om å praktisere religions- og livssynskritikk med innestemme og at dette bør være et mål i hijabdebatten.

– «Alle» har en mening om hijab. Og dette muslimske hodeplagget vekker svært sterke følelser hos mange. For enkelte er den som en rød klut som vekker raseri og harme, skriver generalsekretær i STL, Ingrid Rosendorf Joys i Vårt Land.

– Det er derfor ikke til å undres over at hijabdebatten kommer og går i den norske offentligheten. Den har som regel et veldig gjentagende preg.

annonse

Rosendorf Joys skriver at flere trekk ved årets debatt imidlertid er velkjent. Som vanlig finner man blant hijab-motstanderne den velkjente miksen av legitim kritikk av hijab-tvang og negativ sosial kontroll og rent islamhat.

Les også: Wiborg: – Kvinnebevegelsen har berøringsangst for ukultur blant innvandrere (+)

Blant hijabens forsvarere, sier hun, finner man likeledes en blanding av dem som mener hijaben er et symbol på frihet, men også dem som anerkjenner at hijab-tvang, eller -press, er et reelt problem, men at det ikke hjelper å gå til den andre ytterkanten.

annonse

– Hijab-debatten utgjør en belastning for minoritetskvinner, helt uavhengig av om argumentene er gode eller dårlige. Den slags ubehag er riktignok noe man må tåle i et fritt og demokratisk samfunn, men det skader ikke å ha det in mente når man velger måten man ordlegger seg på, skriver hun, og er ikke helt fornøyd med årets debatt:

– Årets hijab-debatt er mer interessant enn mange av sine forgjengere, men dessverre har den tidvis vært ufin også denne gangen. Den neste hijab-debatten, og den vil komme, kan bli vesentlig bedre dersom man følger prinsippene ovenfor når det viftes med den røde hijabkluten.

Islamkritiker: – Dette var skammens valg. Hijab inn. Hijabkritikere ut (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse