Fifa og president Gianni Infantino får hard medfart i EU-parlamentet. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB
annonse

Torsdag vedtok EU-parlamentet en resolusjon rundt menneskerettighetssituasjonen i Qatar. Også Fifa får på pukkelen.

Prosessen der Qatar ble valgt til VM-verter blir kritisert i harde ordelag. EU-parlamentet beklager dessuten at tusenvis av migrantarbeidere mistet livet under forberedelsene til sluttspillet.

Videre heter det blant annet at tildelingen av mesterskapet ble gjort på bakgrunn av troverdige påstander om korrupsjon og bestikkelser. Prosessen omtales som lite åpen og mangelfull med hensyn til risikovurdering, skriver NTB.

annonse

Korrupsjonen i Det internasjonale fotballforbundet omtales således som utstrakt, systematisk og dypt forankret.

Parlamentet ber om at nasjoner som Frankrike, Tyskland, Italia og Spania, utøver press mot Fifa og Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å få reformert Fifa.

«Dette må inkludere innføring av demokratiske og transparente prosedyrer ved tildeling av fotball-VM og streng implementering av menneskerettighets- og bærekraftskriterier for vertsland», skriver parlamentet på sine nettsider.

annonse

«For å beskytte idrettsutøvere og fans og få slutt på sportsvasking, bør internasjonale sportsbegivenheter ikke tildeles land der grunnleggende menneskerettigheter krenkes, og hvor systematisk kjønnsbasert vold er utbredt», heter det videre.

EU-parlamentarikerne er også opptatt av at familiene til migrantarbeidere som mistet livet eller ble skadd i VM-forberedelsene skal kompenseres økonomisk.

– Flau

Den danske parlamentarikeren Niels Fuglsang postet onsdag et klipp der han selv var på talerstolen i EU-parlamentet.

– I dag er jeg flau. I dag skammer jeg meg. I dag er jeg trist. Jeg er flau, skammer meg og er trist fordi det som kanskje er det mørkeste øyeblikket i idrettens historie finner sted akkurat nå. VM-sluttspillet i Qatar, sier han der.

annonse

– Mr. Infantino gjør oss alle en tjeneste. Gå av. Nå, sier han.

Dansk fotballtopp vil bytte ut Infantino: – Fullstendig uakseptabelt

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse