To tjenestemenn fra Rosgvardia, den russiske nasjonalgarden, patruljerer Den røde plass utenfor Kreml i sentrale Moskva 10. november 2022. Illustrasjonsbilde. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB
annonse

Frem til nå har Russland hatt lav forekomst av væpnet kriminalitet, for eksempel ran på høylys dag.

Nå synes landet å være på vei tilbake til 1990-årene, da ran og bortføringer nærmest var dagligdags.

Slik kan i alle fall nye tall fra det russiske politiet tolkes. I år har væpnet kriminalitet økt med tretti prosent i Russland.

annonse

Fra januar til oktober 2022 ble det begått 5.000 forbrytelser med skytevåpen, ammunisjon eller eksplosiver, melder RBC.ru.

Les også: Hevder 90.000 russiske soldater er «uopprettelig tapt»

På landsbasis er økningen på 29,7 prosent. Det er særlig i grenseoblastene Kursk og Belgorod, nær Ukraina, som trekker opp med henholdsvis 675 og 213 prosent flere tilfeller av væpnet kriminalitet.

annonse

På tredjeplass kommer den russiske hovedstaden Moskva, hvor væpnet kriminalitet har gjort et hopp på 203 prosent.

Deretter følger blant andre Pskov oblast (150 prosent), Republikken Krim (133 prosent), St. Petersburg by (108 prosent), Det autonome distrikt Nenetsk (100 prosent) og Kaliningrad oblast (92 prosent).

Saken fortsetter.

Bilbomber var ikke hverdagskost i Moskva – frem til Darja Dugina ble sprengt i luften 20. august 2022. Trolig var eksplosiver plassert under Duginas kjøretøy av ukrainsk etterretning. Bilde utgitt av russisk politi. Foto: AP / NTB

Arbeidsledigheten og stengte bedrifter i Russland har økt etter at president Vladimir Putin gikk til angrepskrig mot Ukraina 24. februar og Vesten svarte med omfattende økonomiske og politiske sanksjoner.

Videre har det vært en økning i angrep på myndighetene, ikke minst i forbindelse med den militære mobiliseringen nå i høst, hvor Kreml besluttet å innkalle 300.000 reservesoldater til tjeneste i Ukraina.

annonse

Blant de mer oppsiktsvekkende sakene var bilbombe-attentatet mot Darja Dugina i august og sprengningen av Krimbroen, som forbinder russiske Krasnodar kraj med Krimhalvøya, to måneder senere.

– Sanksjonene treffer Putins rike hardt (+)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse