Klimaaktivisten Joachim Skahjem (t.v.) sammen med Emilie Østebø, Ronja Therese Mylius og Vebjørn Bjelland Berg som har limt seg fast under ONS (Offshore Northern Seas) i Stavanger 29. august 2022. Foto: Carina Johansen / NTB
annonse

En ny generasjon av klimaaktivister tar i bruk radikale midler i klimakampen. En av aktivistene tror vold vil bli brukt, og utelukker ikke tap av menneskeliv.

Klimaaktivisten Joachim Skahjem var en av den som tilgriset Monolitten i forrige uke. I går kveld forsvarte han bruken av sterke virkemidler i kampen mot klimaendringane på en debatt på NRK.

– Man kan bli så kreativ man vil. Om man bruker molotovcocktail eller fyrstikk er jeg ikke opptatt. Poenget er at Equinor driver med massedrap støttet av staten, det må folk få kjempe mot, sa Skahjem.

annonse

Uttalelsene falt ikke i god jord hos Bellona-sjef Frederic Hauge, som selv har deltatt på mange klimaaksjoner opp gjennom årene.

– Jeg blir skikkeleg trist av at vi har fått den type holdninger i klimakampen. Det vil jeg på det sterkeste ta avstand fra, sa Hauge.

– Våre aksjoner har gått fredelig for seg. Samman med Natur og ungdom har vi stått for ikkj-voldstradisjoner. Noe av det vi ser i dag utfordrer det, fortsatte Bellona-sjefen.

annonse

– António Guterres har sagt at det ikke er klimaaktivistene som er farlige radikale, men det er styresmaktene som fortsetter med fossilindustrien, kontret Skahjem.

Utelukker ikke tap av liv

Skahjem dro parallellar til Annen verdenskrig, da motstandsfolk som Max Manus og Gunnar Sønsteby brukte vold i sin kamp.

– Jeg tror vi alle er glade for det i dag. Det skjedde da, og det kan være at det må skje igjen. Liv kan også gå tapt i klimamotstanden, men det håper jeg ikke det gjør.

PST advarer mot klima-radikalisering

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse