Foto: Miljødirektoratet

Det svenske vindkraftselskapet Zephyr søker om tillatelse til å bygge ut mellom 66 og 91 vindturbiner på svensk side av Ytre Oslofjord. 

De vil bli et sted mellom 260–340 meter høye og dekke et område på 200 kvadratkilometer. Vindmøllene vil være synlig langs norskekysten helt ned til Risør-Arendal. Det nærmeste punktet er Verdens Ende ytterst på Tjøme i Færder kommune, der er avstanden til vindparken Vidar kun 35 kilometer.

Byggeplanene er ute til høring, og politikerne i Utvalg for miljø, teknikk og næring i Tønsberg er positive til konsekvensvurderinger av vindkraftverket Vidar, skriver Tønsberg blad.

Les også: Skal bygge vindmøllepark med opptil 91 vindmøller i Ytre Oslofjord – vil være godt synlig fra land

Kommunedirektøren i Tønsberg skriver: «kraftverket kan gi økt mengde fornybar kraft i det nordiske kraftmarkedet. Selv om alle energisparetiltak settes i verk, trenger vi rask økning i tilgangen på fornybar energi i vårt felles nordiske energimarked. Det øker muligheten til å nå klimamålene i Norden»

Porsgrunn kommune kan også komme med et positiv innspill i høringsrunden til Miljødirektoratet:

– Rådmannen ser med bekymring på økende strømpriser og de konsekvenser dette får for alle konsumenter. Med dette som utgangspunktet er rådmannen positiv til at muligheter som gir økt produksjon av bærekraftig grønn energi vurderes og utredes, skriver TA.

Les også: Raser mot planene om gigantisk vindpark utenfor Hvaler: – Forkastelig!

Færder fyr. Foto: Lise Åserud / NTB

Men beboerne i Færder kommune, som ligger bare noen mil unna vindparken Vidar har en helt annen oppfatning enn politikere og byråkrater. Fredrik Ståhl Woldseth sier til Resett at man i det hele tatt skal vurdere å legge vindparker til et sted som er ikke bare er en naturperle, men som også er klassifisert som vernede våtmarksområder med arter på rødlisten, høres for han ut som en regelrett ødeleggelse av et av Norges vakreste stykke natur. 

Woldseth har tidligere uttalt seg tidligere til Resett om vindparken Vidar, han flyttet fra Oslo til en øy i Færder kommune for å leve i uberørt natur.

Man får huske at det ikke er lov å bygge noe annet enn vindmøller i disse områdene, og at det her ser ut som kommunen ser seg noe blind på at de skal tjene penger. Det er ikke greit at en kommune ødelegger hele befolkningens natur for å tjene penger, og når de ser hvor mye spetakkel og ødeleggelser det er i forbindelse med de andre vindmølleparkene her i landet, burde de gi dem en klar indikator på hvor folket som har jobbet dugnad 2 år mener om saken, sier han.

Woldseth mener der er ikke greit at man ødelegger hele befolkningens natur for å tjene penger. Han vil ha fastpris på strøm og kaller «strømkrisen» for galskap.

Det er stor motstand mot vindmøller i nærheten av Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme, sier en illsint Tjømling til Resett, og forteller at det et er mye flott dyreliv i området, til og med fiskeørn. Vindmøller tror han ikke vil bli lønnsomme uten subsidiering. 

Det vil være galskap å sette opp slike stygge kjøttkverner i nærheten av den flotte skjærgården vi har her nede. Vi er veldig miljøbevisste i området, og dette er ren forsøpling av naturen! Hvorfor skal vi ødelegge naturen fordi tyskere og andre europeere ønsker å kjøpe stabil vannkraft?

Vindparken i Ytre Oslofjord: – Et blinkende lysorgel i mørket, synlig helt til Risør (+)