annonse

Under den siste konflikten mellom Israel og Hamas avdekket Israel 32 underjordiske tunneler mellom Gaza og Israel og dokumenter som fortalte om bruk av tunnelene til å sende terrorister inn i Israel og angripe en kibbutz. Som et ledd i landets terrorforebygging har Israel nå begynt å bygge en vegg dypt under jorden langs grensen med Gaza, skriver flere Israelsk aviser og den engelske avisen The Guardian.

Israels barriere vil etter hvert strekke seg til rundt 37 miles langs grensen til Gaza og være utstyrt med sensorer. Den er ifølge israelske tjenestemenn i det israelske forsvarsdepartementet utformet for å erstatte de eksisterende veggene og gjerder som grenser til kystklaven i Gaza, som er hjem for 1,8 millioner palestinerne, og har blitt styrt av Hamas siden 2007.

Israel bygger nå en første fase av barrieren over et lite landområde. Samlet er det ikke ventet at prosjektet er ferdig før om flere år, skriver The Guardian. For tiden har Gaza-grensen med Israel ulike vegger og gjerder der enkelte områder er beskyttet av et dobbelt gjerde og militær patruljevei.

annonse

Israel har beskrevet tunneler som en strategisk trussel. Hamas sier at de vil bygge nye tunneler til forsvarsformål. To ganger i år har Israel kunngjort oppdagelsen av nye tunneler.

Salah Bardawil, en ledende Hamas-tjenestemann i Gaza, sier til The Guardian at gruppen ikke vil bli avskrekket. “Det palestinske folket og motstanden kan overvinne alle hindringene som er gjort av okkupasjonen. Motstanden er kreativ og avansert og bryr seg ikke om okkupasjonen», sier han.

Den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, sa tidligere i år at han “forberedte et flerårig prosjekt for å omslutte Israel med et sikkerhetshegn, for å forsvare oss i Midtøsten som det er nå, og som det forventes å være”, skriver den engelske avisen.

Kostnadene for å bygge veggen er estimert til rundt 570 millioner dollar. Nøyaktige målinger av hvor høyt veggen kommer til å komme over bakken, og hvor dypt den kommer til å løpe under bakken, har ennå ikke blitt avslørt, skriver den israelske avisen Ynet News.

Mens innsatsen mot Israels fiender i Sør fortsetter, oppretter den israelske hæren, IDF, samtidig en lignende vegg rundt noen av grensene mellom Israel og Libanon i nærheten av flere israelske byer. Beslutningen om å bygge kom etter at Hassan Nasrallah, Hizbollahs leder, offentlig truet med angrep mot sivile i de nærliggende landsbyene, skriver avisen.

Les mer:

https://www.theguardian.com/world/2016/sep/08/israel-wall-underground-strengthen-blockade-gaza-hamas-palestinian-tunnels

https://www.breakingisraelnews.com/69944/israel-building-massive-underground-wall-stop-tunnels/