South Korean army's K-9 self-propelled howitzers move on the street in Paju, South Korea, Tuesday, Aug. 29, 2017. In a first, North Korea on Tuesday fired a midrange ballistic missile designed to carry a nuclear payload that flew over Japan and splashed into the northern Pacific Ocean, officials said. The aggressive missile launch — likely the longest ever from the North — over the territory of a close U.S. ally sends a clear message of defiance as Washington and Seoul conduct war games nearby. (AP Photo/Lee Jin-man)
annonse

Nord-Korea fortsetter å trosse verdenssamfunnet med atombombe-prøvesprengninger og missiltester. Senest 29. august i år sendte landet et missil over Japan i en hendelse som har blitt beskrevet som en av regimet mest provokative handlinger på mange år. I følge eksperter er det bare et spørsmål om tid før det vil være mulig for landet å sende interkontinentale ballistiske missiler (ICBM) ladet med kjernefysiske våpen til fastlands-USA. Trump-administrasjonen sier at USA ikke kommer til å tolerere at Nord-Korea oppnår slike kapasiteter. Men i likhet med sine forgjengere Bush og Obama, tyder lite på at Trump og USA kan stoppe utviklingen.

Nord-Korea har ignorert amerikanske trusler angående sitt atomprogram før. Både Bush- og Obama-administrasjonene har kommet med lignende advarsler, bare for å havne på døve nordkoreanske ører. Fra første prøvesprengning i 2006 har landet gradvis intensivert sine kjernefysiske aktiviteter og missiltester. Amerikanerne har tilsynelatende vært maktesløse til å stoppe det.

For Nord-Korea er det å besitte atomvåpen et eksistensielt spørsmål: I følge Jeffrey Lewis, direktør for East Asia Nonproliferation Program ved Middlebury Institute of International Studies at Monterey, ser regimet på atomvåpen som overlevelsesforsikring; uten dem risikerer de ende opp med samme skjebne som Saddam Hussain eller Muammar Gaddafi.

annonse

Det er likevel forskjeller fra tidligere: Fra å bare inneha den teknologiske kapasiteten til nå Sør-Korea og Japan med atomvåpen og true med kjernefysisk tilintetgjørelse, nærmer Nord-Korea seg nå å utvikle teknologien til å kombinere interkontinental ballistiske missiler med mindre (miniaturized) kjernefysiske ladninger. For første gang i historien kan landet direkte true kontinental-USA med massive ødeleggelser. I følge Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, General McMaster, er dette en uholdbar situasjon for USA. Generalen sier alle muligheter er på bordet og at en militær løsning har blitt fremlagt for presidenten.

Så vil USA bruke militærmakt? Ekspertene er unisone i sine analyser: En eventuell krig på den koreanske halvøy vil kreve enorme ressurser og ha katastrofale følger. Selv om USA til slutt vil vinne en eventuell krig, kommer kostnadene til være astronomiske. I følge Mackenzie Eaglen ved American Enterprise Institute, vil 100 000 sivile i Seoul bli drept bare det første døgnet. Det er videre anslått at USA og deres allierte vil miste opp til 300 000 soldater bare i løpet av de tre første månedene av konflikten. Gitt det katastrofale utfallet av en militærkonflikt, virker det lite trolig at USA kommer til å handle.

Ståle Ulriksen på Sjøkrigsskolen er delvis enig og sier til Resett at det er lite sannsynlig at USA kommer til å gå til et militært angrep på Nord-Korea. ”Det står tusenvis av artilleri på den nordkoreanske siden av grensen med rekkevidde til nå Seoul og kan forårsake enorme ødeleggelser, så risikoen er stor. Men dersom amerikanerne vurderer den framtidige faren som større enn den akutte, kan det likevel hende at USA forsøker et kirurgisk angrep på Nord-Koreas atominstallasjoner og satser på at regimet ikke tør å respondere – å la den uforutsigbare Kim Jong-Un ha ICBMer ladet med atomvåpen, kan være en ennå større fare.”

Men, som Eaglen sier: ”Man burde ikke underdrive den overveldende kraften i status quo. Kina vil beholde status quo. Sør-Korea vil holde status quo. Og ja, selv Nord-Korea vil beholde status quo – med sine atomvåpen intakt.”

Kommer Trump til å godta status quo?

For mer info, hør podcast om Nord Korea på: http://foreignpolicy.com/2017/08/11/are-we-going-to-war-with-north-korea/