CORRECTION - This picture from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) taken on August 29, 2017 and released on August 30, 2017 shows North Korea's intermediate-range strategic ballistic rocket Hwasong-12 lifting off from the launching pad at an undisclosed location near Pyongyang. Nuclear-armed North Korea said on August 30 that it had fired a missile over Japan the previous day, the first time it has ever acknowledged doing so. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by STR has been modified in AFP systems in the following manner: [at an undisclosed location near Pyongyang] instead of [in Pyongyang]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
annonse

Sikkerhetsrådet krever at myndighetene i Pyongyang avslutter prøveoppskytingsprogrammet etter at Nord-Korea fyrte av en rakett over Japan.

De 15 nasjonene i rådet står sammen i sin fordømmelse av landets siste provokasjon. Kina og Russland er enige om å undertegne en erklæring som fordømmer det isolerte regimets handling.

Forslaget kommer fra USA, som tok initiativ til møtet sammen med Japan etter en telefonsamtale mellom de to landenes politiske ledere. Nyhetsbyrået Reuters har sett erklæringen, som også oppfordrer alle land til «raskt og fullt» å implementere FNs sanksjoner mot Nord-Korea.

– En krigsøvelse
annonse

– Den siste prøveoppskytingen er en krigsøvelse som første trinn i den militære operasjonen til den nordkoreanske hæren i Stillehavet og et betydningsfylt forspill for å kontrollere Guam, sa Nord-Koreas leder Kim Jong-un ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

President Donald Trump sier verden har hørt Nord-Koreas siste melding høyt og tydelig.

– Trusler og destabiliserende handlinger bare øker det nordkoreanske regimets isolasjon i regionen og blant alle nasjoner i verden. Alle alternativer er nå på bordet, uttaler Trump.

Lover flere oppskytinger

Nordkoreanske myndigheter gjør det samtidig klart at de planlegger flere prøveoppskytinger med Stillehavet som et fremtidig mål.

Kim sa også at landet vil fortsette å følge amerikanske bevegelser før myndighetene bestemmer seg for fremtidige tiltak.

Denne siste oppskytingen blir tolket som et forsøk fra Nord-Korea på å vise at landet kan nå Guam, samtidig som de kan komme til å fyre av flere missiler i retning Japan.

Ifølge KCNA var prøven et svar på militærøvelsen Ulchi Freedom Guardian som USA og Sør-Korea gjennomfører denne uka. Pyongyang anser den årlige øvelsen mellom de allierte for å være invasjonstrening.

Fløy over Japan

Det er bare noen uker siden Sikkerhetsrådet valgte å stramme inn sanksjonene mot Nord-Korea etter flere nye prøveoppskytninger av ballistiske missiler.

Mellomdistanseraketten som ble skutt opp over Nord-Japan tirsdag, brakk i tre deler før den falt ned i Stillehavet om lag 1.200 kilometer øst for øya Hokkaido.

NTB-AP
(©NTB)