USA og Sør-Korea trente på angrep mot Nord-Korea

South Korea Defense Ministry via AP

Amerikanske og sørkoreanske fly har trent på angrep mot Nord-Korea. Kina ber om dialog og advarer mot å innføre flere sanksjoner mot nordkoreanerne.

Amerikanske bombefly av typen B-1B, som kan fly raskere enn lydens hastighet, deltok i militærøvelsen i Sør-Korea torsdag.

Kampflyene trente på «presisjonsangrep» mot viktige mål i Nord-Korea, opplyser det sørkoreanske luftforsvaret.

Flere av de amerikanske flyene ble sendt fra Japan og øya Guam, og det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap beskriver øvelsen som den første i sitt slag.

Flyøvelsen ble gjennomført samtidig som USA og Sør-Korea avsluttet en annen, lengre militærøvelse som holdes hvert år. Nord-Korea reagerer vanligvis med raseri på alle slike øvelser.

Raketter og atomvåpen

Sør-Korea sier flyøvelsen er et ledd i innsatsen for å håndtere Nord-Koreas testing av raketter og utvikling av atomvåpen.

Regimet i Nord-Korea mener de trenger raketter og atomvåpen for å skremme USA fra å angripe landet.

USAs president Donald Trump har på sin side truet med å angripe Nord-Korea hvis ikke landet slutter å utvikle atomvåpen og raketter som potensielt kan nå USA.

Samtidig er stadig nye sanksjoner blitt innført mot Nord-Korea for å presse landet til å stanse sine våpenprogrammer. Flere av sanksjonene er blitt enstemmig vedtatt i FNs sikkerhetsråd.

Både Kina og Russland er imidlertid negative til å innføre flere sanksjoner nå.

– Det er synd at noen land ignorerer behovet for dialog for å oppnå løsning – de er bare opptatt av sanksjoner, sa talsperson Hua Chunying i Kinas utenriksdepartement torsdag.

Strid om sanksjoner

Tidligere samme dag opplyste den japanske utenriksministeren Taro Kono at Japan og USA ønsker seg nye sanksjoner mot Nord-Korea.

Også Storbritannia er tilhenger av flere sanksjoner, ifølge statsminister Theresa May, som for tiden er på besøk i Japan. Hun mener de nye straffetiltakene bør rettes mot nordkoreanske gjestearbeidere i Kina og Russland.

Men i likhet med Kina er også Russland imot innføring av flere straffetiltak i denne omgang. Nye sanksjoner vil virke mot sin hensikt og utgjøre en fare, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i en samtale med sin amerikanske kollega Rex Tillerson onsdag.

Rakett over Japan

Den forrige nordkoreanske rakettesten skjedde tirsdag, da landet skjøt opp et missil som fløy over Japan. Regimet i Nord-Korea hevdet at testen var et svar på USAs militærøvelser.

På dette tidspunktet var USA og Sør-Korea i gang med sin årlige øvelse «Ulchi-Freedom Guardian», samtidig som USA og Japan gjennomførte en annen militærøvelse på øya Hokkaido. Rett over denne øya fløy den nordkoreanske raketten, før den brakk i flere deler og falt ned i Stillehavet.

Etter testen tvitret president Trump at mer snakk ikke er veien å gå for å stanse Nord-Korea.

Trumps forsvarsminister, Jim Mattis, erkjente likevel kort tid senere at mulige diplomatiske løsninger alltid vil være aktuelle.

NTB-AP-AFP
(©NTB)


Publisert: aug 31, 2017 @ 5:00 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.