Gardermoen 20140724. En politibil utenfor terminalen på Oslo Lufthavn Gardermoen torsdag formiddag. Politiet har høynet beredskapsnivået etter en trussel om terrorangrep. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse

Politiet på Oslo lufthavn må løpe ut av bygningen for å hente våpen om det skulle oppstå en truende situasjon. – Uholdbart, mener justisministeren.

Politiet som arbeider på Gardermoen, bærer i likhet med resten av landets politi ikke våpen. Våpnene ligger nedlåst i bilene som er parkert utenfor terminalbygningen, melder NRK.

– Gardermoen er et spesielt objekt, det er store avstander og jeg vurderer det dit hen, sammen med andre, at per i dag er ikke politiet i stand til å effektivt bekjempe en terrortrussel på landets hovedflyplass, sier hovedverneombud Audun Martinsen i Øst politidistrikt til NRK lørdag kveld.

annonse

Skulle det oppstå en truende situasjon, kan de bli nødt til å løpe bort fra hendelsen for å hente våpen. I noen tilfeller er avstanden så stor som 2,6 kilometer. Ifølge politifolk på Gardermoen har situasjonen blitt verre etter utbyggingen av flyplassen.

For langt

Politimester i Øst politidistrikt, Steven Hasseldal, ba i mai Politidirektoratet om å løfte problemstillingen om punktvæpning, som vil si bevæpning på et avgrenset område på flyplassen. Han mener at fremskutt lagring av våpen i politibilene ikke egner seg på flyplassen, på grunn av for lange avstander.

Bevæpningsutvalget sa i mars nei til generell bevæpning av politiet, også på Gardermoen, men justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener situasjonen er uholdbar.

Støtter kritikken

– Flertallet i Stortinget ønsker ikke at vi skal ha punktbevæpning av politiet, så da kan ikke jeg som justisminister gjennomføre noe som politiloven nekter meg å gjøre, sier han.

– Det er en fullstendig uholdbar situasjon at politiet må løpe flere kilometer for å hente ut våpen. Det er ikke vanskelig å se for seg en skarp situasjon på Gardermoen hvor politiet raskt må få våpen fram. Derfor ønsker jeg generell bevæpning av politiet, sier Amundsen.

Fornebu hadde væpnet politi fram til flytting av flyplassen, og politiet på Gardermoen var bevæpnet i starten, fram til det ble opphevet i juni 1999 under justisminister Aud Inger Aure (KrF)

NTB
(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]