In this undated image distributed on Sunday, Sept. 3, 2017, by the North Korean government, shows North Korean leader Kim Jong Un at an undisclosed location. North Korea’s state media on Sunday, Sept 3, 2017, said leader Kim Jong Un inspected the loading of a hydrogen bomb into a new intercontinental ballistic missile, a claim to technological mastery that some outside experts will doubt but that will raise already high worries on the Korean Peninsula. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this image distributed by the North Korean government. The content of this image is as provided and cannot be independently verified. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)
annonse

Ingenting tyder på at Nord-Korea er innstilt på å bøye seg for press etter landets seneste kjernefysiske test. Den viser Kims selvsikkerhet, mener ekspert.

Forskeren Johan Nilsson-Wright ved organisasjonen Chatham House tror hensikten med testen var å avskrekke fra en militær inngripen i Nord-Korea, forsterke Kim Jong-Uns legitimitet, og utfordre USA-president Donald Trump.

– Jeg mener også dette viser Kim Jong-Uns selvsikkerhet, at han går videre med sine masseødeleggelsesvåpen uten å ta hensyn til noen. Og det synliggjør det internasjonale samfunnets veldig begrensede muligheter, sier han til TT.

annonse

Han tror ikke USAs trusler, eller de internasjonale sanksjonene, har påvirket Kims holdning. Ikke utover at regimet lykkes med å tegne bildet av at verden utenfor Nord-Korea er full av trusler.

– Og når det gjelder testene, virker det ut ifra avhoppere som fortsatt har kontakt med folk som er i hjemlandet, at folket i Nord-Korea, spesielt i Pyongyang, er ganske fornøyde med dette beviset på landets tekniske kapasitet, sier han.

Tviler på hydrogenbombe

Ekspertene strides om hvorvidt de tror Nord-Korea faktisk har utviklet en hydrogenbombe, slik de hevder å ha gjort. Den danske forskeren Thomas Galasz Nielsen er blant tvilerne.

– Min umiddelbare vurdering, på bakgrunn av målinger i Sør-Korea og Kina, er at dette ikke var en hydrogenbombe. Det er en atombombe, og langt på vei den kraftigste Nord-Korea har fyrt av. Men den er ikke kraftig nok til å være en hydrogenbombe, sier han.

Det mest interessante for Nord-Korea er imidlertid ikke størrelsen på bomben, men hvorvidt den kan transporteres med en rakett.

– Størrelse er nok interessant av prestisjemessige årsaker. Men det vanskelige er å få bombene små nok, slik at man kan bruke dem til noe utover å grave dem ned i en hule og sprenge dem, sier han.

Nord-Korea selv hevder å ha produsert en hydrogenbombe som kan transporteres med en ballistisk rakett. Ifølge Nielsen har imidlertid USAs militære analytikere tidligere snakket om en horisont på ti år før Nord-Korea lykkes med planen.

Spent på Kina

Nilsson-Wright mener USA bør vurdere hva de kan gi seg på for å minske spenningene. Han framholder også hvor viktig det er å tydeliggjøre en allianse mellom USA, Japan og Sør-Korea.

Det store spørsmålet er imidlertid hvor langt Kina er villige til å gå, påpeker Niklas Swanström, Asia-forsker og sjef for institutt for sikkerhets- og utviklingspolitikk i Sverige.

Kina er Nord-Koreas viktigste handelspartner, og landets eneste llierte i FNs sikkerhetsråd.

– Kommer de til å utvide sanksjonene mot Nord-Korea, og implementere dem? Kina vil ikke ha krig, siden de deler grense med Nord-Korea, sier han.

NTB-TT-Ritzau

(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]