This undated photo released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on August 26, 2017 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) presiding over a target strike exercise conducted by the special operation forces of the Korean People's Army (KPA) at an undisclosed location. North Korea fired three short-range ballistic missiles on August 26, the US military said, following weeks of heightened tensions between Washington and Pyongyang. / AFP PHOTO / KCNA via KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
annonse

Bekreftelsen kommer kort tid etter at kinesiske og amerikanske geologer slo fast at et jordskjelv, eller en eksplosjon, målt til styrke 6,3 hadde funnet sted ved Nord-Koreas område for kjernefysiske prøvesprengninger.

Militære kilder i Sør-Koreas opplyste at det er målt et jordskjelv til styrke 5,6 i Nord-Korea. Også de melder at skjelvet var kunstig, og at det tyder på at det var en atomprøve.

Fullstendig uakseptabelt

Også de bekreftet at det kunstige skjelvet fant sted i nærheten av Nord-Koreas område for kjernefysiske prøvesprenginger. Den sørkoreanske staben som skal håndtere atomtrusler, er sammenkalt, ifølge Yonhap.

annonse

Japans statsminister Shinzo Abe betegner prøvesprengningen som «fullstendig uakseptabel».

–Vi må legge ned en kraftig protest, sier han videre.

Ikke lenge etter det første skjelvet ble det registrert ytterligere et skjelv nær det samme området. Dette ble målt til en styrke på 4,6.

Ifølge kinesiske myndigheter er det andre jordskjelvet sannsynligvis en «kollaps».

Den sørkoreanske værvarslingstjenesten melder at den uvanlige seismiske aktiviteten skjedde i Kilju i den nordlige Hamgyong-provinsen.

Hydrogenbombe

Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet, meldte det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA søndag.

Men det er fortsatt uklart om nordkoreanerne har lyktes med å forminske sine våpen, og om de har en hydrogenbombe som fungerer. Ifølge landets statlige nyhetsbyrået har Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspisert et slikt våpen ved landets kjernevåpeninstitutt.

KCNA skriver at Kim uttalte at hydrogenbomben var «et kjernefysisk våpen med supereksplosiv kraft laget ved egen innsats og teknologi».

Ytterligere press

Japans statsminister Shinzo Abe og USAs president Donald Trump er enige om å legge ytterligere press på Nord-Korea for å få regimet til å endre sin politikk.

– Vi er helt enige om å samordne dette med hverandre og med Sør-Korea og samarbeide tett med det internasjonale samfunnet, for å øke presset på Nord-Korea og få landet til å skifte kurs, sa Abe etter telefonsamtalen søndag morgen.

Det var den tredje samtalen mellom de to lederne siden myndighetene i Pyongyang sist tirsdag fyrte av et ballistisk missil over den japanske øya Hokkaido.

Trump har tidligere advart med «ild og vrede» mot Nord-Korea, og uttalt at Washingtons våpen er «ladede og klare».

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]