The city of Tokyo is pictured on a fine day January 4, 2008. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN)
annonse
annonse

Undertegnede har irritert seg over mer eller mindre konspiratoriske varianter av tre påstander som ofte fremkommer i norsk samfunnsdebatt, spesielt kommentarfelter på alternative medier:

1) Det er innvandring som ødelegger velferdsstaten.

2) Problemer med innvandring skyldes at innvandrere ikke har “norsk kultur”.

annonse

3) Feminisme fører til lave fødselsrater.

Disse påstandene bygger på konkrete observasjoner av konkrete problemer og er ikke tatt ut av ingenting, slik snakkeklassen tidvis forsøker å fremstille det som. Men de kan avvises å være fullstendige årsaksforklaringer ved å betrakte Japan, et land undertegnede selv har besøkt.

Japan har svært lav innvandring [1], like fullt går økonomien dårlig. Dette er delvis relatert til en oppned-befolkningspyramide [2] forårsaket av lave fødselstall (1.4-1.5) [3], lavere enn i Norge (1.7). Det hevdes tidvis at feminisme har foråsaket dette forfallet i Vesten. Japan på sin side er et av de minst likestilte industrialiserte landene [4]. Landet er bl.a. kjent for merkelig pornografi og omfattende sexindustri. Tilsvarende lave fødselsrater finner man i bl.a konservative land i Sentral- og Østeuropa.

annonse

Det er heller ingen som helst problemer med japanere i Vesten, til tross for at de har en kultur som er svært forskjellig fra vår. Høflighet, ryddighet, introversjon, ære og respekt for autoriteter står langt sterkere enn i Norge, og de har helt andre religiøse praksiser enn oss.

I matematikk, som er et av fagene undertegnede har studert på universitetsnivå, er det slik at man trenger kun ett moteksempel for å motbevise en generell påstand. Eksempelet Japan motbeviser dermed alle påstandene over som fullstendige årsaksforklaringer.

Undertegnede vil til slutt forsøke å formulere korrigerte varianter av påstandene:

1) Innvandring til velferdsstater fører til ytterligere belastning på dem [5], men hovedproblemet er at staten eser ut [6] fordi ingen politikere tør utføre nødvendige reformer, pensjonsforpliktelsene øker [7], byråkratiet øker [8] og insentivene for arbeid går ned [9]. Det blir også en stor mengde feilinnvesteringer når byråkrater styrer pengene, i Norge er det nå endog en side ved navn “Sløseriombudsmannen” som nærmest daglig dokumenterer dette [10]. Velferdsstater har historisk fungert når fødselstallene har vært høyere, så mange arbeidere skal ta seg av et lite antall uføre og pensjonister, men systemet er sårbart overfor “allmenningens tragedie” [11] og fungerer ikke med oppned-befolkningspyramider. I Norge tar nå samtlige grupper undersøkt i befolkningen ut mer penger enn hva de betaler inn over livsløpet [5], dette har i stor grad kommet istand fordi politikerne kjøper stemmer med statlige jobber og NAV-ytelser.

2) Kulturkollisjonene er i hovedsak mellom et sterkt subsett av fremmede kulturer og norsk kultur. Eksempler på dette er folk som ikke legger fra seg klanmentalitet (noe vi har gitt slipp på i Norge for omtrent tusen år siden) eller som krever at religiøse lover skal stå over sekulære lover. Hvorvidt folk spiser sushi eller brunost, ber til Buddha eller er protestanter er ikke det mest sentrale her.

3) Fødselstall faller over hele verden i land bebodd av svært ulike kulturer og religioner [3]. De er sterkt korrelert med HDI, et mål på generell utvikling og velstand i et samfunn [12]. Feministisk ideologi er ikke hovedårsaken, og sannsynligvis mer noe som oppstår når samfunnene når et visst økonomisk utviklingsnivå.

Som Helge Lurås selv ofte har vært inne på så er mange problemer i Vesten i stor grad forårsaket av mer komplekse prosesser og generelle utviklingstrekk heller enn ondskapsfull ideologi og konspirasjoner. Jeg slutter meg til denne analysen som eksemplifisert i særlig punkt 1 og 3. Mitt innlegg er å lese som både en kritikk av snakkeklassen (som bagatelliserer problemene) og dissidentene (som ofte feildiagnostiserer problemene).

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Japan
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Aging_of_Japan
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependencies_by_total_fertility_rate
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Feminism_in_Japan
[5] http://www.side3.no/vitenskap/–kvinner-koster-staten-113000-kroner-mer-i-aret-enn-menn/3423312378.html
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Wagner%27s_law
[7] http://www.dn.no/nyheter/2016/03/17/0603/Asia-i-dag/citi-en-krise-er-underveis-den-kommer-n
[8] https://www.aftenposten.no/okonomi/i/oAAj/Ekspertgruppe-varsler-om-skatt-pa-65-prosent
[9] https://www.dn.no/nyheter/2017/04/15/1346/Arbeidsliv/-det-er-et-urovekkende-tegn
[10] https://www.facebook.com/Sl%C3%B8seriombudsmannen-271396979737547/
[11] https://no.wikipedia.org/wiki/Allmenningens_tragedie
[12] https://en.wikipedia.org/wiki/Income_and_fertility

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon