Earthquake and Volcano of the Korea Monitoring Division Director Ryoo Yong-gyu speaks in front of a screen showing about artificial earthquake in North Korea, in Seoul, South Korea, Sunday, Sept. 3, 2017. North Korean TV says the country has successfully conducted a test of a hydrogen bomb that is meant to be loaded into an intercontinental ballistic missile. The letters read "Sixth artificial earthquake."(AP Photo/Lee Jin-man)
annonse

USAs president Donald Trump sier han vurderer å stanse all handel med land som handler med Nord-Korea. Regimets største handelspartner er Kina.

Nord-Korea detonerte søndag en svært kraftig ladning, angivelig en hydrogenbombe, og høster fordømmelse verden over. FNs sikkerhetsråd vil mandag diskutere et svar på Nord-Koreas handlinger.

– Denne handlingen er et nytt alvorlig brudd på Nord-Koreas internasjonale forpliktelser, sier FNs generalsekretær António Guterres gjennom sin talsperson Stephane Dujarric.

annonse

USA har tidligere sagt at de ønsker strengere handelssanksjoner mot Nord-Korea, men søndag kom et nytt forslag fra den amerikanske presidenten:

– USA vurderer, sammen med andre muligheter, å stanse all handel med land som handler med Nord-Korea, skrev Trump på Twittersøndag.

Også hans finansminister Steven Mnuchin har omtalt den samme strategien.

Mektige handelsforbindelser

Det er Kina som er det lukkede regimets aller viktigste handelspartner. Men det er uklart hvor aktuelt det er å gjøre alvor av trusselen. Handelen mellom Kina og USA hadde i fjor en verdi tilsvarende over 5.000 milliarder kroner.

Kina har innført flere handelsrestriksjoner overfor Nord-Korea. I februar varslet landet at det vil stansen importen av nordkoreansk kull. Fra 5. september blir all import av sjømat og jern fra Nord-Korea forbudt i tråd med FNs sanksjoner.

Men selv om kinesiske myndigheter er villig til å legge press på Nord-Korea, ønsker kineserne ikke å forårsake at regimet kollapser. De frykter ustabilitet og en ukontrollerbar flyktningstrøm.

Tomme trusler?

Trump har gjentatte ganger kommet med trusler mot Nord-Korea og da han søndag ble spurt om han planlegger et angrep, svarte han bare:

– Vi får se.

Tidligere på dagen skrev den amerikanske presidenten at forsoning ikke fungerer, og la til:

– De forstår bare én ting.

Men forsker Stein Tønnesson mener Nord-Korea med den siste, svært kraftige prøvesprengningen har avslørt USAs avmakt.

– USA har erklært at de ikke under noen omstendighet kan akseptere at Nord-Korea har atomvåpen som kan nå amerikansk jord, men har ikke noen midler for å hindre at det skjer, sier Tønnesson, som har Asia som forskningsområde.

USAs allierte Sør-Korea har satt ned foten for militært angrep på nabolandet i nord.

Spår langvarig krise

Tønnesson mener det ikke er noen grunn til frykte atomkrig mellom USA og Nord-Korea. Han anslår at det mest sannsynlige scenarioet framover er en langvarig krise, hvor Nord-Korea tester atombomber og raketter, og omverdenen svarer med sanksjoner.

Tønnesson mener også at Kina har mindre innflytelse i Pyongyang enn tidligere, mens Russlands innflytelse kan være økende.

At prøvesprengingen ble utført like før Kina åpnet et toppmøte med Russland, India, Sør-Afrika og Brasil, ansees å sette landet i forlegenhet. Utenriksdepartementet i Beijing fordømmer sprengingen.

Internasjonale fordømmelser

Russland fordømmer også Nord-Korea, men oppfordrer til dialog og forhandlinger. Også Frankrike og Storbritannia fordømmer prøvesprengningen, så vel som NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Jeg ber Nord-Korea om å respektere sine internasjonale forpliktelser, og til å slutte med alle trusler og handlinger som bidrar til spenning og usikkerhet, sier han.

Statsminister Erna Solberg frykter ikke atomkrig, men sier spenningen i Asia er høy.

Flere forskere og analytikere stiller spørsmål ved om Nord-Korea faktisk har lyktes med å utvikle en hydrogenbombe, noe som vil være et stort teknologisk framskritt for regimet. Det er et enda større spørsmål om bomben er liten nok til å kunne fraktes i en rakett, selv om landets leder Kim Jong-un lot seg avbilde med det som skal være en slik bombe.

NTB
(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]