Horten 20170823. Valg 2017. Det er mulig å stemme på en rekke steder. I stemmeavlukket er det lister for alle partiene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Valgforsker Anders Todal Jenssen advarer mot taktisk stemmegivning. – Mange blir så lure at de lurer seg selv, sier han.

Jenssen har studert taktisk stemmegivning. I et intervju med Nationensvarer han dette på spørsmål om det er noe «svineri»:

– Dette er nordmenn uenige om. Et flertall mener man skal stemme på partiet sitt uansett. Mange føler at taktikk i valget er noe «dirty». Så har du et mindretall som er uenige. Min kollega Bernt Aardal sier at taktisk stemmegivning er å stemme mot sin overbevisning. Men i mange land med stor partiflora har man gjerne et sett av partier man regner som sine, og som man varierer mellom, sier Jenssen.

annonse

Jenssen forklarer hvordan folk prøver å påvirke et regjeringssamarbeid ved å stemme taktisk, men at det er risikabelt.

– Folk blir så lure at de lurer seg selv. SV fikk masse taktiske stemmer i 2013. Men mange forlot også partiet fordi de ikke hadde troen på at SV skulle komme over sperregrensen. Det er også taktisk stemming. Mange Høyre-velgere stemte Frp i 2013, andre stemte Venstre. Begge grupper gjorde det for å påvirke samarbeidsmønsteret på borgerlig side, sier Jenssen og legger til at det er risikabelt.

– Du kan bli så smart at du dummer deg ut.

NTB
(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]