Chinese President Xi Jinping speaks during the opening ceremony of the BRICS Business Forum at the Xiamen International Conference and Exhibition Center in Xiamen in southeastern China's Fujian Province, Sunday, Sept. 3, 2017. (AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool)
annonse

Kinas president Xi Jinping nevnte ikke Nord-Koreas prøvesprenging da han søndag åpnet et toppmøte for BRICS-landene.

BRICS består av Russland, India, Sør-Afrika og Brasil, i tillegg til Kina.

Presidentene i Brasil og Sør-Afrika, Michel Temer og Jacob Zuma, var til stede i salen under Xis tale, dagen før toppmøtet i den kinesiske byen Xiamen offisielt begynner.

annonse

Xi talte om fordelene ved frihandel, og kritiserte økonomisk proteksjonisme. Men han nevnte ikke Nord-Koreas atomprøvesprenging tidligere samme dag.

Nord-Korea-eksperten Cheng Xiaohe ved Renmin-universitetet i Beijing mener prøvesprengingen bevisst ble lagt til søndag for å ødelegge atmosfæren på BRICS-møtet.

– Testen betyr at situasjonen på Korea-halvøya vil ligge på et stadium som utgjør en ny krise, sier han til nyhetsbyrået AP.

Også Indias statsminister Narendra Modi skal delta på toppmøtet, som varer fram til tirsdag. Forholdet mellom Kina og India har i sommer vært svært spent på grunn av strid om et omstridt grenseområde i Himalaya.

For en uke siden trakk begge landene militære styrker tilbake fra området. Dagen etter bekreftet Modi at han deltar på BRICS-møtet.

NTB-DPA-AP
(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]