annonse

NTB -Anne Marjatta Gøystdal

August er normalt en måned med godt oppsving i boligprisene, men i år ligger det an til nullvekst, sier analytikere. Likevel er det ingen grunn til panikk.

Tirsdag legger Eiendom Norge fram statistikken for august. Forventningene blant ekspertene er ikke høye.

annonse

– Normalt ser vi gjerne en ganske kraftig vekst fra juli til august, men i år tror vi den blir veldig svak – bortimot nullvekst, sier Terje Buraas, direktør i DNB Eiendom.

Analysen bygger på utviklingen i sommer, da salget gikk tregere og prisutviklingen bremset opp. Men Buraas understreker at det ikke er grunn til å hausse opp nedgangsstemningen.

-Vi må huske på at man sammenligner med toppåret 2016. Når vi sammenligner med 2015, så ser det ganske likt ut, sier han til NTB.

Ser man heller på tolvmånedersveksten, venter DNB Eiendom at boligprisene i snitt vil ha økt med om lag 4 prosent.

– Skal opp igjen

Buraas sier det boligene hopet seg opp på markedet på forsommeren, og at det som skjer nå, er en naturlig korreksjon. Debatten om utviklingen i eiendomspriser får fort et svart-hvitt-preg, påpeker han.

– Jeg var veldig urolig i fjor, men er mindre urolig i år. Vi kan ikke se ennå når det snur, men at boligprisene fortsatt skal opp, det er det ingen tvil om, mener han.

Heller ikke Nordea tør spå når trenden vil snu, men har tro på at prisene igjen vil ta seg opp. Sannsynligvis vil nivået falle gjennomsnittlig 0,4 prosent per måned ut året, før det tar seg opp igjen neste år, lyder analysen.

Sjeføkonom Kjetil Olsen mener det som skjer nå, er «hovedstadsdrevet». Selv om prisene vil utvikle seg flatt eller positivt i store deler av landet, vil markedet i Oslo-området sørge for at prisene totalt sett faller.

– Ingen krise

Også Nordea tror augusttallene blir lavere enn normalt.

– Kanskje blir det marginalt positivt, men normalt vil august stige mye mer, sier sjeføkonom Olsen.

Likevel er han ikke særlig bekymret. Han påpeker at prisene i inngangen til 2018 vil ligge høyere enn i 2016.

– Vi må ikke miste gangsynet her. Det er ingen krise som er i ferd med å rulles ut, sier Olsen.

Sparebanken Vest mener innstrammingen i boliglånsforskriften også vil påvirke utviklingen i byer utenom Oslo, og at vekstraten kan komme til å dabbe av flere steder.

– Det blir en nær sagt umulig oppgave å gjette på gjennomsnittlig utvikling i boligmarkedet, skriver de i sin analyse, men antyder at det kan gå mot fortsatt fall i Oslo, vekst i det øvrige østlandsområdet, stabilt i Bergen og svak oppgang i Stavanger.

(©NTB)

[email protected]

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]