Houthi fighters ride on the back of trucks as they parade in the northwestern city of Saada, Yemen before they headed to the capital Sanaa August 23, 2017. REUTERS/Naif Rahma
annonse

Den brutale krigen i Jemen fortetter for fullt. Krigen, som var ment til å begrense erkefiendens Irans innflytelse i landet, skulle i følge saudiske myndigheter avgjøres raskt. Den har nå pågått i rundt 2 ½ år og har ingen ende i sikte. Samtidig forverrer den humanitære situasjonen i landet seg drastisk.

Siden den Saudi-ledete koalisjonen gikk inn i landet i mars 2015 til støtte Abrabbuh Mansour Hadis fordrevne regjering, har den veldig lite å vise til. Den militære alliansen mellom tidligere president Ali Abdullah Saleh og Houthi-rebellene holder stand. Frontlinjene har beveget seg svært siden krigen brøt ut. Houthiene kontrollerer mesteparten av høylandet i nordvest, mens den Saudi-ledete koalisjonen kontrollerer lavlandet i sør og vest.

Saudi Arabia har til nå brukt milliarder av dollar på krigen. Utallige flyangrep på houthier or andre Saleh-allierte styrker koster enorme summer. Videre har store mengder dyrt militært utstyr blitt ødelagt siden krigen brøt ut. I følge en studie utført av Harvard, koster krigen Saudi Arabia så mye som 200 millioner dollar dagen – selv for det styrtrike kongeriket er dette mye penger, spesielt med oljepriser på rundt 50 dollar fatet.

annonse

I følge Midtøsten ekperten og tidligere CIA-offiser Bruce Riedel var Saudi Arabias hensikt med Jemen-krigen først og fremst å begrense Irans voksende innflytelse i Jemen gjennom landets støtte til houthi-militsen. Ironisk nok, har effekten blitt det motsatte. For Iran har krigen blitt en enestående mulighet for å blø naboen i vest for finansielle ressurser for en billig penge – og landet er fast bestemt på å fortsette.

Fanget mellom de stridende parter, betaler sivilbefolkningen dyrt. Underernæring har blitt et svært alvorlig problem og utbredelsen av kolera begynner å nå epidemiske nivåer. I følge UNICEF er det 20,7 millioner mennesker som trenger hjelp i landet. 540.000 kolera utbrudd er forventet frem til desember 2017. 15,7 millioner trenger tilgang til trygt vann. 14,8 millioner er uten tilgang, eller har begrenset tilgang, til helsetjenester. 17 millioner er uten matsikkerhet, og mange risikerer hungersnød.

Verken Iran eller Saudi vil akseptere at sin erkefiende dominerer Jemen, så alt tyder på at krigen vil fortsette videre. Midt oppe i dette geopolitiske sjakkspillet, lider den jemenittiske sivilbefolkningen som aldri før.

For å lese mer, se

https://www.unicef.org/appeals/yemen.html

og

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/08/iran-saudi-arabia-war-yemen-houthis-outflanking.html

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]